Soczewica to mała, krzaczasta roślina należąca do rodziny strączkowych, uprawiana głównie ze względu na swe jadalne nasiona. Mogą one przybierać różne kolory w zależności od odmiany – żółty, zielony, czerwony, brązowy lub czarny. Nasionka te mają kształt soczewki –stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Soczewica czuje się bardzo dobrze w chłodniejszym klimacie, jest prosta w uprawie i nie wymaga wyjątkowych warunków glebowych.
Dokładne pochodzenie soczewicy nie jest znane, choć uważa się, że została udomowiona przez człowieka około 10 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie. To jedna z pierwszych uprawianych przez nas roślin. Najstarsze wzmianki na temat gulaszu z soczewicy można odnaleźć w Księdze Rodzaju Starego Testamentu. Wspomina o niej również wiele innych tekstów starożytnych, takich „Odyseja” Homera, hinduskie Ramajana i Mahabharata, a także Owidiusz w „Sztuce miłości”. W starożytnym Rzymie używano jej jako środka płatniczego.