Po zimowych miesiącach, gdy nasza dieta opierała się w większości na przetworzonych produktach i warzywach z długim terminem przechowywania, nadszedł czas na wiosnę i świeżość na talerzach. W tym okresie przyroda budzi się do życia, a wraz z nią pojawiają się nowalijki, czyli świeże warzywa sezonowe. Na co zwrócić uwagę, aby wybrać najlepsze z nich?
Czym są nowalijki?
Nowalijki to warzywa wiosenne, które pojawiają się jako pierwsze świeże plony po okresie zimowym. Symbolizują nadejście cieplejszych dni oraz wzbogacają codzienną dietę o lekkie, smaczne dodatki. Nowalijki hodowane są w szklarniach lub tunelach foliowych, ponieważ wczesną wiosną warunki pogodowe mogą nie być dla nich korzystne. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy cieszyć się ich smakiem już w marcu, natomiast te hodowane w tradycyjny sposób pojawiają się trochę później. Jakie warzywa zaliczamy do nowalijek?
-
Rzodkiewka,
-
sałata,
-
szczypiorek,
-
cebula dymka,
-
botwina,
-
młoda marchew,
-
kalarepa,
-
koperek,
-
pietruszka naciowa,
-
pomidory,
-
ogórki,
-
kiełki roślinne.
Nowalijki dostarczają witamin C i A, a także cennych minerałów m.in. potasu i magnezu. Dzięki wysokiej zawartości wody i niskiej kaloryczności sprawdzą się w diecie odchudzającej, a zawarty w nich błonnik zapewnia uczucie sytości.
Jak najlepiej spożywać nowalijki?
Lekkie, chrupiące i pełne witamin nowalijki można spożywać na wiele sposobów. W zależności od preferencji można je jeść na surowo np. jako dodatek do kanapek lub składniki sałatek. Dobrze komponują się także z serami i pastami, np. pokrojona rzodkiewka idealnie pasuje do twarożku, a młoda cebula i koperek do pasty jajecznej. Nowalijki sprawdzą się również w przypadku zup i dań obiadowych. Chłodnik z botwinki będzie dobrym wyborem na lekki obiad, a duszona młoda marchewka z koperkiem idealnie dopełni główne danie.
Jak przechowywać nowalijki, aby dłużej zachowały świeżość?
Nowalijki bardzo szybko tracą świeżość, dlatego warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Ważne jest, aby nie myć ich od razu po zakupie, tylko bezpośrednio przed spożywaniem. Co jeszcze zrobić, aby zachowały świeżość?
-
Przechowywanie w lodówce - większość nowalijek należy przechowywać w lodówce. Warzywa liściaste warto zawinąć w wilgotny ręczniki papierowy, marchewkę, rzodkiewkę i kalarepę najlepiej przechowywać w lodówce bez natki, ponieważ liście przyspieszają ich więdnięcie
-
Przechowywanie w wodzie - szczypiorek, pietruszkę czy rzodkiewkę warto przechowywać w naczyniu z wodą, aby zachować ich jędrność i świeżość
-
Mrożenie nadmiaru - jeśli posiadamy zbyt dużą ilość nowalijek, warto część zamrozić. W ten sposób nie zmarnujemy żywności.
Jak wybierać świeże warzywa?
Zanim dokonamy zakupu, warto dokładnie obejrzeć warzywa, aby upewnić się, że nie ma na nich oznak obecności szkodników lub pleśni. Należy również sprawdzić, czy warzywa są obite, ponieważ uszkodzone warzywa mogą szybciej się psuć. Świeże warzywa mają naturalnie przyjemny zapach. Jeśli warzywo wydziela nieprzyjemny, kwaśny zapach lub nie pachną wcale, może to oznaczać, że jest przejrzałe lub niewłaściwie przechowywane. Dobre warzywa charakteryzują się jędrnością i sprężystością, co przyciąga wzrok. Wybierając świeże warzywa, zawsze kieruj się ich wyglądem, zapachem i konsystencją.