Oliwa z oliwek to olej roślinny, esencja kuchni greckiej, włoskiej i hiszpańskiej. Jej kolor i zapach przywodzą na myśl długie, słoneczne dni nad Morzem Śródziemnym, gorący piasek i piękne oliwne gaje. Od czasów starożytnych znana jest ze swoich wyjątkowych właściwości kulinarnych, leczniczych i kosmetycznych.
Można śmiało powiedzieć, że oliwa z oliwek głęboko wsiąkła w śródziemnomorską historię i kulturę. Cenili ją starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Po raz pierwszy drzewa oliwne zaczęto uprawiać około 5000 lat pne. Oliwki zbierano ręcznie, a następnie miażdżono je w kamiennych młynach w celu wydobycia złocistego oleju. Oliwa z oliwek służyła starożytnym do wielu celów. Poza gotowaniem używano jej jako środka do nawilżania skóry, do wytwarzania perfum i mazideł. Za jej pomocą namaszczano faraonów w Egipcie. Wierzono, że to bogini Izyda podarowała ludzkości drzewo oliwne, symbol płodności i odrodzenia. Grecki poeta Homer nazywał oliwę „płynnym złotem”, w Grecji kojarzono ją z bogactwem i zdrowiem. W Izraelu używano jej do zapalania lamp w świątyni oraz jako święty olejek do namaszczania. Gałązka oliwna to do dziś biblijny symbol pokoju i łaski Bożej.
Obecnie produkcja oliwy z oliwek to wysoce wyspecjalizowany proces, w którym różne regiony stosują własne, unikalne metody i techniki. Na ogół polega on na zbieraniu oliwek z drzew, myciu ich, a następnie miażdżeniu w celu uwolnienia drogocennej oliwy. Złocisty płyn jest następnie oddzielany od miąższu i wody, po czym butelkowany - gotowy do spożycia. Najlepsza oliwa to oczywiście ta tłoczona na zimno - oliwa extra virgin.