Olej z pestek dyni, a układ hormonalny u kobiet.
Te same składniki, które pozytywnie wpływają na układ płciowo-moczowy u mężczyzn, wykazują podobne działanie u kobiet. Wspomagają regulację układu hormonalnego, wspierają prawidłowy cykl menstruacyjny oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie. Olej z pestek dyni dzięki temu może okazać się cennym dodatkiem do diety kobiet przechodzących przez menopauzę.
Olej z pestek dyni, a zdrowe kości.
Olej z pestek dyni stanowi także źródło magnezu, minerału niezwykle ważnego dla naszych kości. Przede wszystkim pomaga regulować metabolizm wapnia, ale także wpływa na aktywność hormonów biorących udział w tworzeniu kości, takich jak parathormon i witamina D. Nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne oraz wspierają wzrost i aktywność komórek tkanki kostnej, a cynk zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Olej z pestek dyni, a zdrowa prostata.
Wysoka zawartość fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy sprawia, że olej z pestek dyni daje potencjalne korzyści dla utrzymania zdrowej prostaty. Fitosterole pomagają regulować równowagę hormonalną, a kwasy i przeciwutleniacze wykazują właściwości przeciwzapalne. Ponadto olej ten jest cennym źródłem cynku, minerału, który odgrywa dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia prostaty. Badania wykazały, że niski poziom cynku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przerostu prostaty, a nawet pojawieniem się zmian nowotworowych, dlatego warto uwzględnić produkty bogate w ten minerał w swojej diecie.
Jak stosować olej z pestek dyni, by otrzymać od niego to, co najlepsze?
Zaleca się spożywanie do 2 łyżeczek oleju dziennie. Oleju tłoczonego na zimno nie powinno się podgrzewać, a przede wszystkim nie używać do smażenia, gdyż obróbka termiczna pozbawiłaby go jego cennych właściwości. Idealnie nada się jako dressing do sałatek lub dodatek do już ugotowanych dań. Smakuje też wyśmienicie prosto z łyżeczki.
Pamiętajmy także, że jest to produkt składający się głównie z tłuszczy, a więc wysokokaloryczny, dlatego też należy go spożywać z umiarem jako część zbilansowanej diety.