Olej lniany wyróżnia długa historia stosowania, sięgająca tysięcy lat wstecz. Uważa się, że len (Linum usitatissimum), z którego pozyskuje się ten olej, pochodzi ze wschodniego regionu Morza Śródziemnego i był jedną z pierwszych roślin uprawianych przez ludzi zarówno ze względu na nasiona, jak i włókna. Wspominają o nim liczne teksty starożytne cywilizacji Egiptu, Grecji i Rzymu, uznając go za fantastyczne źródło pożywienia oraz remedium na choroby skóry, a w szczególności środek wspomagający gojenie się ran. Od wieków używano go także do produkcji farb i lakierów. Wszystko to sprawia, że len stał się jedną z najważniejszych roślin uprawnych w historii ludzkości.

Olej lniany – zdrowie zamknięte w złocistym płynie!

Olej lniany – co go wyróżnia spośród innych olejów?
Olej lniany jest naprawdę wyjątkowy, nie dziwi więc, że stał się jednym z najczęściej polecanych przez dietetyków produktów naturalnych. Proces jego produkcji opera się na tłoczeniu na zimno, bez wykorzystania wysokiej temperatury i rozpuszczalników chemicznych, dzięki czemu zachowuje on swoje drogocenne składniki odżywcze i wyjątkowy smak. Co sprawia, że warto po niego sięgnąć?
- Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 – olej lniany jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu alfa-linolenowego (ALA), którego ludzki organizm nie wytwarza i musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Dla porównania, większość innych olejów zawiera głównie kwasy tłuszczowe omega-6.
- Obecność lignanów – te związki roślinne, znane ze swoich przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości nie występują powszechnie w innych olejach, są unikalne dla oleju lnianego.
- Odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych – duża ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w praktycznie idealnej „złotej proporcji” sprawia, że olej lniany jest jednym z najzdrowszych znanych ludzkości olejów.
Olej lniany – dlaczego warto uwzględnić go w swojej diecie?
W ostatnich czasach olej lniany zyskał uznanie ze względu na swoje niesamowite korzyści prozdrowotne. Pomimo długiej historii stosowania, współczesne badania naukowe wciąż odkrywają nowe i ekscytujące właściwości tego wszechstronnego oleju, a wśród nich warto zwrócić uwagę na:
- Wpływ na kondycję układu sercowo-naczyniowego – badania wykazały, że spożywanie oleju lnianego może obniżyć ciśnienie krwi, poprawić profil lipidowy i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
- Profilaktyka nowotworów – lignany znajdujące się w oleju lnianym wykazują właściwości przeciwnowotworowe, mogą zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów raka, w tym raka piersi i prostaty.
- Działanie przeciwzapalne – regularne spożywanie oleju lnianego pomaga zmniejszyć stany zapalne i łagodzić ich objawy. Docenią go między innymi osoby cierpiące z powodu reumatoidalnego zapalenia stanów i egzemy.
- Korzystny wpływ na zdrowie jelit – błonnik i lignany zawarte w oleju lnianym poprawiają funkcje trawienne, wspierają mikroflorę jelitową oraz zmniejszają ryzyko niektórych zaburzeń układu pokarmowego.
- Lepsza kondycja mózgu i układu nerwowego – spożywanie oleju lnianego poprawia funkcje poznawcze, zmniejsza objawy depresji i stanów lękowych, zapobiega chorobom neurodegradacyjnym, takich jak choroba Alzheimera lub Parkinsona.
- Łagodzenie objawów menopauzy – lignany naśladują działanie estrogenu, co może pomóc przy przykrych symptomach menopauzy, jak na przykład uderzenia gorąca, nocne poty i wahania nastroju. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 ogólnie wspierają równowagę układu hormonalnego.
- Zdrowa skóra i piękne włosy – olej lniany poprawia ich nawilżenie i odżywienie. Zapobiega łuszczeniu się naskórka, a dzięki przeciwzapalnym właściwościom, ukoi podrażnioną skórę, pomoże zmniejszyć obrzęki i zaczerwienienia. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na ogólną kondycję włosów i skóry, spowalnia oznaki starzenia się i niweluje działanie wolnych rodników.
Olej lniany w kuchni.
Olej lniany ma łagodny i lekko orzechowy smak. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, dipów czy wszelkiego rodzaju smarowideł do chleba. Można go także spożywać prosto z łyżki, jako suplement diety. Ze względu na niski punkt dymienia, nie zaleca się go do smażenia i gotowania. Pod wpływem wysokiej temperatury utraciłby swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Należy także pamiętać, by przechowywać go w lodówce, gdyż wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że ulega on szybkiemu utlenianiu się i jełczeniu. Olej lniany może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
