Nabiał Dlaczego Warto Go Wprowadzać Do Codziennej Diety

Nabiał - dlaczego warto go wprowadzać do codziennej diety?

Nabiał jest nieodłącznym elementem diety ludzi z każdego zakątka świata. Spożywając nabiał, dostarczamy wielu cennych składników odżywczych, wspierających zdrowie kości, układ trawienny i mięśnie. Dzięki jego ogromnej dostępności w postaci jogurtów, twarogów, kefirów, mleka czy serów możemy spożywać go na wiele sposobów, zależnie od naszych preferencji. Ale dlaczego warto włączyć go do codziennego jadłospisu?

Co to jest nabiał i co zaliczamy do nabiału?

Nabiał jest grupą produktów spożywczych, które powstają z mleka krowiego, koziego lub owczego. Jest dobrym źródłem białka, wapnia oraz witamin, dzięki czemu to naturalne wsparcie kości, przy odchudzaniu oraz dla układu trawiennego. 

Charakterystyczny dla produktów mlecznych jest ich biały kolor, który powstaje ze względu na obecność kazeiny, tłuszczu mlecznego, braku silnych barwników i wpływu przetwarzania. Czyli co zaliczamy do nabiału?

 

  • Mleko - świeże, pasteryzowane, UHT.

  • Jogurty - greckie, naturalne, owocowe.

  • Kefiry i maślanki - fermentowane produkty mleczne, dobre na trawienie.

  • Sery - twarogi, sery mozzarella, pleśniowe, feta, żółte.

  • Masło - uzyskiwane z mleka lub śmietany.

  • Serwatka - produkt uboczny, bogaty w białko. 

 

Nabiał odgrywa duże znaczenie dla organizmu i daje wiele korzyści zdrowotnych. Warto jest spożywać go w nieprzetworzonej formie, dzięki temu dostarczymy więcej składników odżywczych. 

Czy jajka zaliczane są do nabiału? 

Jajka często są błędnie zaliczane do grupy produktów mlecznych. Należy tu zwrócić uwagę na to, że nabiał obejmuje produkty pochodzenia mlecznego (twaróg, kefir), a jaja to produkt odzwierzęcy, przez co należy do osobnej kategori - jaja i produktów odzwierzęcych.

 

Istnieje kilka powodów, przez które jajka są uważane za nabiał. Jednym z nich jest duża zawartość białka. Inni natomiast uważają, że to przez podobne pochodzenie. Zarówno jajka, jak i nabiał mają pochodzenie zwierzęce, co może sprawiać wrażenie, że należą do jednej grupy żywieniowej. Kolejnym powodem jest ich kolor, gdzie żółto-biała barwa może wprowadzić w błąd. Jednak pomimo tych spekulacji jajka nie należą do nabiału, ponieważ nie są produktem mlecznym.

Czy nabiał jest zdrowy?

Nabiał posiada wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto zadbać o niego w codziennej diecie. Jednak należy pamiętać, że każdy organizm jest inny, przez co jego zapotrzebowanie może różnić się w zależności od indywidualnych preferencji, tolerancji nabiału i jakości produktów. Jakie są zalety ze spożywania nabiału? 

 

  1. Bogactwo białka - nabiał zawiera pełnowartościowe białko, które niezbędne jest przy budowaniu masy mięśniowej i do regeneracji. 

  2. Źródło wapnia - wapń odpowiada za zdrowe kości, zęby i zapobiega osteoporozie.

  3. Wsparcie dla układu nerwowego - nabiał bogaty jest w witaminy z grupy B, przez co korzystnie wpływa na układ nerwowy. 

  4. Uczucie sytości - duża ilość białka w nabiale daje uczucie sytości i pomaga w kontroli apetytu. 

  5. Wspomaganie funkcji serca - nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki zawartości potasu, wspiera regulację ciśnienia krwi. 

 

Nabiał jest zdrowy i wartościowy dla większości osób, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Natomiast osoby z nietolerancją laktozy mogą sięgnąć po jego alternatywy. 

Nabiał a odchudzanie 

Produkty nabiałowe wspierają proces odchudzania ze względu na dużą zawartość białka. Produkty takie jak twaróg czy serek wiejski są bogate w białko, co pomaga w dłuższym utrzymaniu sytości. Dzięki temu unikamy podjadania pomiędzy posiłkami, co prowadzi do zmniejszenia spożycia kalorii w ciągu dnia. Wybierając produkty o niższej zawartości tłuszczów, również ograniczamy kalorie. Nabiał, bogaty w białko, sprzyja regeneracji po wysiłku fizycznym oraz odpowiada za budowę mięśni, co przyczynia się do szybszego metabolizmu, a to również może wpłynąć na odchudzanie.

Nabiał wspomaga proces odchudzania m.in. zapewniając uczucie sytości, jednak deficyt kaloryczny odpowiada za redukcję tkanki tłuszczowej.

Jak zastąpić nabiał w diecie? 

Zastąpienie nabiału nie jest trudne ze względu na szeroką dostępność produktów bez laktozy czy też produktów roślinnych. Jeśli występuje nietolerancja laktozy, warto korzystać z produktów bez laktozy, dzięki nim poprawimy samopoczucie i procesy trawienne.

W przypadku osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych z różnych powodów, warto spożywać produkty roślinne np. napoje roślinne, jogurty roślinne, masło roślinne, sery roślinne itp. Dzięki dużej dostępności produktów roślinnych w sklepach nie musimy rezygnować z ulubionego jedzenia.

Nabiał jest zdrowym składnikiem diety, jednak należy zachować również umiar. Dostarcza cennych składników odżywczych takich jak wapń, witamina B i D, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Warto zwrócić uwagę na jakość produktów, wybierać najmniej przetworzone z prostym składem, aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych.