W maju wszystko budzi się do życia, a tym samym i my zyskujemy więcej energii i chęci do odkrywania świeżych smaków i eksperymentowania w kuchni. W tym okresie sklepowe półki i targi wypełniają się soczystymi truskawkami, chrupiącymi rzodkiewkami i innymi wiosennymi przysmakami. Ciepłe słoneczne dni zachęcają do przeniesienia posiłków na świeże powietrze i zorganizowanie pikniku lub grilla. Co powinno znaleźć się w majowym koszyku?
Warzywa i owoce sezonowe
Maj to czas, gdy natura obdarza nas świeżymi, pełnymi smaku owocami i warzywami, które najlepiej smakują w swojej sezonowej formie. To idealny moment, aby wzbogacić codzienne posiłki o produkty bogate w składniki odżywcze i dodające wiosennej energii. Na jakie produkty zwrócić uwagę w maju?
-
truskawki
-
rzodkiewki
-
szparagi
-
młode ziemniaki
-
botwinka
-
rabarbar
-
świeże zioła np. koperek, szczypiorek, mięta
Produkty sezonowe to nie tylko pyszne składniki, ale również doskonały sposób na wsparcie lokalnych rolników i środowiska.
Produkty do grillowania i pikników
W maju, a szczególnie podczas długiego majowego weekendu, oficjalnie rozpoczynamy sezon grillowy, dlatego warto dobrze się na niego przygotować. Jakie produkty są niezbędne na udane grillowanie?
-
Mięsa do grilla - kiełbaski, karkówka, żeberka, skrzydełka lub pierś z kurczaka
-
Ryby - łosoś, pstrąg, makrela - z dodatkiem świeżych ziół
-
Warzywa - cukinia, papryka, bakłażan, pieczarki, ziemniaki
-
Sosy - ketchup, musztarda, majonez, sosy BBQ
-
Pieczywo - chleb, bagietki, bułki, pieczywo czosnkowe
-
Przekąski - chipsy, nachosy, orzeszki
-
Napoje - woda, soki, napoje gazowane, lemoniada, piwo
Majowe ciepłe wieczory to idealna okazja, by cieszyć się czasem spędzonym na świeżym powietrzu w gronie bliskich osób. Korzystając z wysokiej jakości produktów, przygotujemy niezapomnianą ucztę.
Produkty na lekkie, wiosenne dania
Wiosną częściej sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą energii na cały dzień. Wybierając odpowiednie produkty, możemy stworzyć pełnowartościowe i pyszne posiłki, które zachwycą smakiem, świeżością i nie zostawią poczucia przepełnienia. Jakie produkty wybrać?
-
jajka - idealna baza do wiosennych sałatek lub omletów
-
jogurty naturalne - sprawdzą się do dipów, sałatek, przekąska, jako lekki deser
-
sery - feta, mozzarella, ricotta - będą dobrym wyborem jako baza do sałatek, zapiekanek lub past kanapkowych
-
kasze i ryż - kuskus, bulgur, jaglana, ryż jaśminowy - sprawdzą się jako baza do lekkich dań jednogarnkowych
-
chude mięso - filet z kurczaka, indyk lub ryby - dobre źródło białka
-
awokado - sprawdzi się jako pasta lub dodatek do sałatek
-
liście szpinaku i rukoli - dobrze wpasują się do sałatek, ale również jako baza do lekkich wrapów lub smoothie
Lekkość i świeżość wiosennych produktów to idealny sposób, aby cieszyć się sezonowymi smakami oraz zadbać o zdrowie.
Zdrowe przekąski na wynos
Wiosenna pogoda sprzyja aktywności na świeżym powietrzu m.in. rozpoczynamy wycieczki rowerowe, spacery czy krótkie wyjazdy za miasto na łono natury. W takich momentach warto mieć przy sobie zdrowe przekąski, które dodadzą energii i zaspokoją głód. Jakie przekąski wybrać?
-
Orzechy i mieszanki bakaliowe
-
Wafle ryżowe
-
Owoce
-
Pokrojone świeże warzywa
-
Mini kanapeczki lub wrapy
-
Batoniki zbożowe
-
Musy owocowe w tubkach
-
Paluszki serowe
-
Kabanosy
-
Smoothie w butelkach
Gotowe przekąski są dobrym rozwiązaniem, jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłków oraz dla osób ceniących sobie wygodę.
Maj to miesiąc, w którym natura zachwyca świeżością i różnorodnością. Dzięki szerokiemu wyborowi produktów sezonowych możemy cieszyć się smakiem wiosny w każdym miejscu i o każdej porze. Nie przegap naszych majowych promocji na produkty sezonowe. Przygotuj się na wyjątkowe chwile w gronie bliskich, ciesząc się smakiem świeżych sezonowych produktów.