Ksylitol to naturalna substancja słodząca, alkohol cukrowy wytwarzany przez niektóre rośliny. Smakuje i wygląda podobnie jak cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii i ma również niższy indeks glikemiczny, co czyni go jednym z najzdrowszych dostępnych na rynku słodzików. Pozyskuje się go głównie z kory brzozy, a w jego światowej produkcji przoduje Finlandia, która jest także jednym z największych eksporterów drewna brzozowego.
Ksylitol został odkryty w 1891 roku przez chemika Johanna Tobiasa Lowiga, który jako pierwszy wyodrębnił go z kory brzozy. Jednak prawdziwą popularność substancja ta zyskała w czasie II wojny światowej, gdy zaczęto jej używać jako zamiennika trudno dostępnego wtedy cukru. Żołnierze w Finlandii oraz w innych krajach skandynawskich chętnie korzystali z ksylitolu – osładzał im ciężkie życie na froncie. Co ciekawe, po wojnie przeprowadzono badania, które dały zaskakujące wyniki. Żołnierze, którzy używali ksylitolu, nie cierpieli z powodu próchnicy. Odkryto wtedy jedną z ważnych zalet tego naturalnego słodzidła – ksylitol w odróżnieniu od cukru nie jest szkodliwy dla zębów.
Ksylitol pozyskuje się z wielu roślin, a poza brzozą są to między innymi buk, osika, topola, olcha, sosna, świerk i kukurydza. W skali przemysłowej do jego produkcji używa się odpadów drzewnych, takich jak kora, trociny i wióry, które zawierają duże ilości ksylanu – to właśnie z niego w procesie ekstrakcji otrzymuje się ksylitol. Dziś używa się go przede wszystkim jako substancji słodzącej w takich produktach jak gumy do żucia, różnego rodzaju cukierki, słodzone napoje, a także do wyrobu ciast i ciasteczek, dedykowanych dla diabetyków.