Kozie Mleko Bez Laktozy – By Każdy Mógł Cieszyć Się Zaletami Mleka!

Kozie mleko bez laktozy – by każdy mógł cieszyć się zaletami mleka!

Kozie mleko bez laktozy to idealna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Czym jest laktoza? To disacharyd, a więc cukier składający się z dwu cząsteczek: glukozy i galaktozy, który występuje powszechnie w mleku ssaków, w tym także i ludzkim. Aby przyswoić laktozę, organizm potrzebuje laktazy – enzymu, który rozkłada laktozę na mniejsze cukry, by te mogły zostać wchłonięte w procesie trawienia. Poziom laktazy maleje wraz z wiekiem, a u dorosłego człowieka wynosi jedynie 10%. Niektóre osoby w ogóle nie wytwarzają laktazy, na przykład z powodów genetycznych lub jej poziom jest tak niski, że spożywanie produktów mlecznych może powodować przykre dolegliwości.

Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji laktozy?

Zbyt niski poziom laktazy może powodować po wypiciu tradycyjnego mleka takie dolegliwości jak:

  • niestrawność,
  • biegunka,
  • zgaga,
  • wzdęcia i gazy.

Wszystko to za sprawą zalegającej w jelitach niestrawionej laktozy. Co ciekawe, u około 65% populacji stwierdzono nietolerancję laktozy, lecz niektórzy eksperci uważają, że każdy z nas cierpi z jej powodu, ale po prostu ignorujemy jej objawy.

Na czym polega proces usuwania laktozy z koziego mleka?

By usunąć laktozę, do mleka dodaje się enzym laktazę, a ta rozbija cząsteczki cukru na glukozę i galaktozę. Zmienia to nieznacznie strukturę mleka, a także jego smak i kolor. Mleko bez laktozy jest słodsze i nieco ciemniejsze od mleka tradycyjnego. W wyniku tego procesu pozostałe składniki, jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały pozostają jednak nienaruszone.

Kozie mleko bez laktozy – zdrowy wybór dla każdego!

Kozie mleko bez laktozy nie tylko idealnie nada się jako alternatywa dla mleka z laktozą. Posiada także liczne walory prozdrowotne w porównaniu z mlekiem krowim. Wykazuje wyższą zawartość białka, a niższą cukru, posiada więcej witamin i minerałów, takich jak witamina C, B6, A, potas, wapń, magnez i żelazo. Kozie mleko jest także dużo łatwiejsze do strawienia, a przy tym bardziej pożywne.

Czy kozie mleko bez laktozy może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?

Kozie mleko bez laktozy jest całkowicie bezpieczne do spożycia dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zawiera dużo białka, zdrowych tłuszczy i wiele ważnych witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na kondycję kobiety w tym wyjątkowym czasie.

Mleko kozie bez laktozy – jak wykorzystać je w kuchni?

Zupełnie tak samo jak krowie! Dzięki zastosowaniu procesu enzymatycznego rozbicia laktozy, każda osoba z nietolerancją może przygotować swoje ulubione dania i napoje bez ryzyka nieprzyjemnych dolegliwości. Kozie mleko bez laktozy można wypić prosto ze szklanki, użyć do przygotowania ulubionych wypieków w takich samych proporcjach jak z mlekiem krowim, dodać do kawy, herbaty, smoothie lub koktajlu. Świetnie sprawdzi się jako baza do sosów – sos serowy, beszamelowy lub pieczeniowy nie tylko zachwycą kremową konsystencją, ale również będą wyśmienicie smakować.

Masz ochotę wypróbować nasz przepis na zdrowe śniadanie?

Owsiane placki śniadaniowe na kozim mleku bez laktozy to pyszna i zdrowa opcja, którą pokochają i dzieci, i dorośli. By je dodatkowo urozmaicić, można posypać je z wierzchu swoimi ulubionymi owocami, np. malinami, jagodami lub truskawkami.