Kasza manna znana w Polsce także jako grysik to rodzaj kaszy pszennej, która większości z nas kojarzy się zapewne z dietą małych dzieci. Jednak warto włączyć ją również do jadłospisu osób dorosłych, gdyż zawiera ona wiele cennych składników odżywczych, a poza tym jest wyjątkowo lekkostrawna, dzięki czemu może okazać się pomocna przy niektórych dolegliwościach układu pokarmowego. Pozyskuje się ją z drobniutkich zmielonych ziaren pszenicy, to tzw. międzyprodukt w procesie wytwarzania mąki.
Kasza manna znana jest ludzkości od tysięcy lat. Pszenicę durum, z której otrzymywano kaszę mannę, zaczęto uprawiać po raz pierwszy w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie około 7000 lat pne. Popularność kaszy manny rozprzestrzeniła się w całym basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie, a ostatecznie również i w innych częściach świata. W starożytnym Rzymie stanowiła ważną część diety rzymskich żołnierzy, którzy mieszali ją z wodą, solą i oliwą z oliwek. Poeta Horacy opisywał ją jako prosty, ale dodający sił posiłek. Co ciekawe, przez wieki wykorzystywano ją nie tylko w celach kulinarnych, ale także do wytwarzania papieru, jako środek wiążący w klejach i jako produkt do polerowania metali.