Kasza jęczmienna – jakie ważne składniki odżywcze zawiera?
Kasza jęczmienna zawiera prawdziwą bombę witamin i minerałów oraz innych ważnych elementów odżywczych, wśród których warto wymienić:
· Białko – kasza jęczmienna jest dobrym źródłem białka roślinnego, z tego też powodu zaleca się ją osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
· Błonnik – posiada też sporo tego ważnego składnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca.
· Witaminy z grupy B – w tym tiamina (B1), niacyna (B3) i witamina B6. Tiamina odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energetycznym i pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu nerwowego. Niacyna bierze udział w procesach naprawczych DNA oraz pozytywnie wpływa na stan skóry, układ nerwowy i trawienny. Witamina B6 z kolei jest kluczowym elementem w licznych procesach metabolicznych, w tym syntezie neuroprzekaźników i produkcji czerwonych krwinek.
· Witamina E – silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz spowalnia procesy starzenia.
· Witamina K – ważna dla krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości.
· Magnez – kluczowy dla prawidłowego działania układu mięśniowo-nerwowego i sercowo-naczyniowego, jeden z najważniejszych dla zdrowia minerałów. Wywiera również wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi.
· Fosfor – ważny dla utrzymania zdrowych kości, mięśni i nerwów. Wpływa na zachowanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
· Cynk – kolejny niezbędny dla zdrowia minerał, który wzmacnia układ odpornościowy i poprawia sprawność intelektualną.
· Selen – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i podobnie jak cynk wzmacnia układ odpornościowy. Hamuje podział komórek nowotworowych, a więc jest ważny w profilaktyce raka. Chroni i wzmacnia układ nerwowy.
· Przeciwutleniacze - kasza jęczmienna zawiera różnorodne przeciwutleniacze, w tym kwasy fenolowe, flawonoidy i lignany, które mogą pomóc chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a także zmniejszają ryzyko niebezpiecznych chorób, w tym niektórych nowotworów, chorób serca i cukrzycy typu 2.
Ponadto regularne spożywanie kaszy jęczmiennej wzmacnia pracę układu trawiennego i pokarmowego. Wspomaga funkcje poznawcze mózgu, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, ale także poprawia samopoczucie. Łagodzi objawy stresu. Wykazuje niski indeks glikemiczny, może więc być spożywana przez osoby, które zmagają się z cukrzycą typu 2. Kasza jęczmienna może być spożywana nawet przez najmłodszych, zaleca się ją niemowlakom, które ukończyły 6. miesiąc życia i zaczynają swoją przygodę ze stałymi pokarmami.
Należy jednak podkreślić, że kasza jęczmienna zawiera gluten, powinny jej zatem unikać osoby z nietolerancją na ten składnik pokarmowy oraz chore na celiakię.