Dieta Planetarna

Ekologiczne wybory żywieniowe - jak jeść zdrowo i dbać o planetę?

W obecnych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na produkty wybierane w sklepach. Ma na to wpływ rosnąca świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i tego, jak wybierać produkty, które są smaczne, zdrowie, a przy tym dobre dla planety. Małe zmiany mogą przyczynić się do ochrony naszej plany, a tym samym poprawić jakość naszego życia. Jak wybierać produkty, które będą zdrowe dla naszego organizmu oraz dobre dla planety? 

Dieta planetarna - co to jest i jakie ma zasady? 

Dieta planetarna, czyli dieta przyjazna planecie, to dieta, która ma dbać o zdrowe ludzi oraz przyczyniać się do ochrony środowiska.  Dieta przyjazna planecie jest oparta na zrównoważonym odżywianiu. Przeważnie wybierane są produkty pochodzenia roślinnego, a ogranicza się mięso i nabiał oraz spożycie wysoko przetworzonej żywności. Reasumując, dieta ta powinna być bogata w naturalne produkty takie jak rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty, warzywa, owoce oraz orzechy, dzięki czemu dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, wykorzystując uprawy rolne. 

Zasady diety planetarnej 

  1. Znaczne ograniczenie mięsa, w szczególności czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych

  2. Spożywanie produktów pełnoziarnistych 

  3. Bazą diety planetarnej są warzywa i owoce 

  4. Białko oraz tłuszcze czerpane są z produktów roślinnych np. soczewica, fasola, soja, orzechy 

  5. Nabiał można spożywać

  6. Wybierajmy produkty sezonowe, dostępne lokalnie, aby nie przyczyniać się do zwiększania śladu węglowego importowanej żywności 

Stosując zasady diety planetarnej, dostarczamy organizmowi pełen pakiet wartości odżywczych, a jednocześnie dbamy o środowisko. 

Ekologiczne wybory żywieniowe 

Wiele osób uważa, że ekologiczne produkty są drogie i dostępne dla nielicznych. Jednakże zależy to od produktów, po które się sięga. To fakt, organiczne produkty mogą być droższe, ale nie w każdym przypadku. Na co zwrócić uwagę wybierając ekologiczne artykuły spożywcze, aby nie nadwyrężać budżetu?

 

  • Ogranicz mięso - wybierając organiczne mięso, zapłacimy zdecydowanie więcej, ale jeśli białko zwierzęce zamienimy na roślinne, możemy znacznie obniżyć koszty, a przy tym dostarczymy odpowiednią ilość białka dla organizmu.

  • Kupuj na wagę - wybierając tę formę produktów, mamy możliwość zakupu dokładnie tyle, ile potrzebujemy, przez co unikniemy marnowania jedzenia.

  • Wybieraj produkty sezonowe i lokalne - sezonowe warzywa i owoce są dużo tańsze, a jeżeli region słynie np. ze śliwek, to warto skorzystać z ich dobrodziejstw. W ten sposób okażemy wsparcie dla lokalnych rolników, będziemy mieć pewność świeżych i jakościowych produktów.

  • Planuj zakupy - dzięki zaplanowanym zakupom kupisz tylko potrzebne produkty, unikając marnowania żywności i pieniędzy.

  • Zmiana proporcji na talerzu - zmiana proporcji porcji na talerzu jest dużym krokiem do eko życia. Połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce, jedna ćwiartka to pełnoziarniste produkty a druga ćwiartka źródło białka.

Ekologiczne żywienie nie musi wiązać się z wysokimi kosztami, jeśli podejdziemy do niego z odpowiednią wiedzą. Wprowadzając kilka prostych zmian, poprawimy swoje zdrowie i zmniejszymy negatywny wpływ na środowisko.

Unikaj plastiku i nadmiernych opakowań

Plastikowe opakowania są jednym z największych problemów w dbaniu o środowisko. Plastik jest praktycznie wszędzie, przez co gromadzi się na wysypiskach śmieci oraz zanieczyszcza środowisko, trafiając do oceanów. Jak ograniczyć plastik w codziennym użytkowaniu? 

  • Kupuj na wagę - w sklepach lub na targowiskach można kupić nie tylko owoce i warzywa na wagę, ale też kasze, makarony, strączki czy bakalie. Dobrą alternatywą dla woreczków foliowych są woreczki wielokrotnego użytku. 

  • Unikaj plastikowych butelek - sklepy oferują szeroki wybór dzbanków filtrujących wodę, dzięki czemu można spożywać wodę z kranu. W tym przypadku oszczędzamy pieniądze, które wydajemy na wodę butelkowaną oraz redukujemy zużycie plastiku. 

  • Własna torba na zakupy - zamiast kupować reklamówki, wybierz torbę wielokrotnego użytku i zabierz ją ze sobą na zakupy.

Marnowanie żywności – jak tego unikać?

Unikanie marnowania żywności to duży krok w stronę ekologicznego życia. Codzienne czynności takie jak planowanie posiłków, kupowanie tylko potrzebnych rzeczy, odpowiednie przechowywanie czy też świadome wykorzystywanie produktów spożywczych wspiera tworzenie lepszych warunków dla środowiska. Istotne jest, aby kupować produkty, które lubimy i wiemy, że je w jakiś sposób wykorzystamy. Warto wprowadzić proste nawyki, dzięki którym możemy zaoszczędzić, ale również przyczynić się do ochrony naszej planety. 

Produkty z certyfikatami ekologicznymi

Certyfikaty ekologiczne to znak, że produkt został wyprodukowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wybierając produkty z certyfikatem ekologicznym, wspieramy rolników oraz mamy pewność, że produkty zostały wytworzone w sposób ekologiczny i przyjazny dla środowiska.

Warto zwrócić uwagę m.in. na certyfikaty:

  1. EU Organic

  2. Bio (ecolabel)

  3. Fair Trade

Powyższe certyfikaty informują, że producenci nie używali sztucznych chemikaliów do uprawy produktów lub, jak w przypadku Fair Trade, że produkt został wyprodukowany i sprzedany zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu.