Dieta Przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna - co jeść, by czuć się lepiej?

Każda dieta powinna być przeprowadzoną z głową, a najlepiej skonsultowana z dietetykiem bądź lekarzem. Zabiegany i stresujący styl życia, a do tego nieodpowiednia dieta, prowadzi do stanu zapalnego w organizmie. To, co spożywamy, ma znaczenie dla organizmu. Nieodpowiedni tryb życia i dieta uboga w zdrowe, nieprzetworzone produkty mogą być przyczyną wielu chorób m.in. cukrzycy, problemów sercowo-naczyniowych czy otyłości. Przez nadmierne spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, tłustych potraw lub dużej ilości cukrów, powstaje stan zapalny organizmu. Co zrobić, aby nie doprowadzić do stanu zapalnego? 

Co to jest dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna ma na celu spożywanie produktów, które zmniejszają stan zapalny w organizmie. Jadłospis diety przeciwzapalnej oparty jest na produktach nieprzetworzonych, bogatych w antyoksydanty oraz w zdrowe tłuszcze i cukry. Stan zapalny jest reakcją organizmu na bakterie, wirusy, toksyny i infekcje. Organizm sam zwalcza stan zapalny, jeśli pojawia się zagrożenia. Problem pojawia się, gdy nie ma zagrożenia, a w organizmie są komórki zapalne. Zwiększa to ryzyko wielu chorób, przez stopniowe uszkadzanie komórek. 

Decyzja o walce ze stanem zapalnym powinna być skonsultowana z lekarzem, który postawi diagnozę i dobierze leki. Dodatkowym wsparciem, jest dieta przeciwzapalna. Wybierając odpowiednie produkty, pomagamy organizmowi w walce z różnymi chorobami i poprawiamy samopoczucie. 

Dieta przeciwzapalna - zasady

Celem diety przeciwzapalnej jest redukcja stanu zapalnego, aby nie doprowadzić do chorób przewlekłych. Każda dieta ma pewne podstawy i nieodłączne reguły, których trzeba przestrzegać. Jakie zasady należy stosować w diecie przeciwzapalnej?  

  1. Wybór zdrowych tłuszczów - tłuszcze nasycone i trans obecne w przetworzonej żywności, należy zastąpić tłuszczami omega-3, które występują w rybach, orzechach włoskich czy nasionach chia. 

  2. Spożywanie antyoksydantów - wpleć do diety warzywa i owoce o intensywnych kolorach tj. burak, brokuł, jagody, truskawki - zawarte w nich witaminy i flawonoidy mają działanie przeciwzapalne.

  3. Ograniczenie przetworzonej żywności - unikaj żywności przetworzonej, jest w niej dużo dodatków, które powodują stan zapalny 

  4. Odpowiednie nawodnienie - warto zadbać o nawodnienie organizmu, może to być woda lub herbaty ziołowe 

  5. Kontrola masy ciała - należy kontrolować swoje zdrowie oraz wagę, ponieważ otyłość lub nadwaga mogą przyczyniać się do stanu zapalnego w organizmie 

 

Mając na uwadze powyższe zasady, wiemy na co zwrócić uwagę, aby zapobiec stanów zapalnych w organizmie. 

Dieta przeciwzapalna – produkty zalecane

Zróżnicowana dieta, bogata w składniki odżywcze wspiera zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Naturalne i odpowiednio wyselekcjonowane produkty pomogą w redukcji stanu zapalnego. Co wybrać na diecie przeciwzapalnej? 

  • zdrowe tłuszcze - np. łosoś, tuńczyk, makrela, orzechy włoskie, migdały, nasiona chia, olej rzepakowy 

  • warzywa i owoce - wybierz te, które mają właściwości przeciwzapalne np. brokuł, kalafior, kapusta, pomidor, szpinak, jabłka, jagody, maliny itp. 

  • produkty pełnoziarniste - np. płatki owsiane, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste 

  • produkty fermentowane - np. kiszonki, jogurty naturalne, kefir 

  • przyprawy i napary - np. kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, lawenda, melisa   

  • białko roślinne lub zwierzęce - np.  tofu, soczewica, indyk, kurczak 

Niewielkie zmiany w codziennej diecie mogą zredukować stany zapalne organizmu i poprawić samopoczucie. 

Dieta przeciwzapalna – czego unikać?

Aby zniwelować stany zapalne trzeba wyeliminować produkty, które je powodują. Jakich produktów unikać na diecie przeciwzapalnej? 

  • produkty z wysokim IG - produkty, które powstały na bazie białej mąki np. białe pieczywo, biały makaron, ciasta 

  • cukry rafinowane i słodycze - podnoszą cukier we krwi, co sprzyja stanom zapalnym np. napoje słodzone, cukierki, batony, 

  • produkty wysokoprzetworzone - posiadają duże ilości soli np. fast foody, gotowe dania, chipsy 

  • tłuste gatunki mięs i jego wyroby - wieprzowina, kiełbasy, parówki, wędliny 

  • Alkohol, napoje gazowane, energetyki  

Zastąpienie tych produktów zdrowym i naturalnym zamiennikiem pozwoli na redukcję stanów zapalnych.  

Dieta przeciwzapalna pomoże przy redukcji stanów zapalnych, co korzystnie wpłynie na zdrowie. Odpowiednio dobrane produkty mogą niwelować ryzyko chorób serca, poprawiać funkcjonowanie układu odpornosciowego oraz wspierać odpowiednią pracę jelit. Mają również korzystny wpływ na zdrowie psychiczne, przez redukcję stresu. Dzięki zaletom diety przeciwzapalnej dbamy o samopoczucie oraz przyczyniamy się do ochrony przed różnymi chorobami.