Dieta Fodmap Zasady Lista Produktów I Przykładowy Jadłospis Na 7 Dni

Dieta FODMAP – zasady, lista produktów i przykładowy jadłospis na 7 dni

Dieta FODMAP to sposób odżywiania, który zalecany jest najczęściej osobom z problemami trawiennymi, na przykład przy zespole jelita drażliwego (IBS). Polega na eliminacji produktów bogatych w fermentujące węglowodany (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols), które u tych właśnie osób powodują wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia i inne objawy ze strony układu pokarmowego. Jak działa dieta FODMAP i jakie produkty należy włączyć do diety, a które z niej wykluczyć? 

Czym jest dieta FODMAP?

Dieta FODMAP została opracowana przez naukowców z Monash University jako sposób na łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego i innych chorób układu pokarmowego. Opiera się na eliminacji produktów bogatych w FODMAP, czyli składników, które fermentują w jelicie cienkim, powodując dolegliwości trawienne.

Jakie są trzy etapy diety FODMAP?

Dieta FODMAP składa się z trzech głównych etapów:

  1. Eliminacja – wykluczenie produktów o wysokiej zawartości FODMAP na okres 4-6 tygodni.

  2. Reintrodukcja – stopniowe wprowadzanie do diety produktów bogatych w FODMAP, aby określić reakcje swojego organizmu i tolerancje na niektóre z nich.

  3. Stabilizacja – opracowanie swojej codziennej diety na podstawie wcześniejszych obserwacji i reakcji organizmu.

Jakie produkty zawierają duże ilości FODMAP?

Jakich produktów należy unikać szczególnie w pierwszym etapie diety?

  • Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, mango.

  • Warzywa: cebula, czosnek, kalafior, brokuły, burak ćwikłowy.

  • Produkty mleczne: mleko krowie, ser twarogowy, jogurt.

  • Produkty zbożowe: pszenica, żyto, chleb orkiszowy na zakwasie.

  • Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca.

  • Słodziki: sorbitol, mannitol, ksylitol.

Jakie produkty są dozwolone w diecie FODMAP?

Wybieraj produkty, które mają niską zawartość fermentujących węglowodanów, czyli są produktami LOW FODMAP.

  • Owoce: banany, winogrona, kiwi, truskawki.

  • Warzywa: marchew, cukinia, szpinak, koper włoski.

  • Nabiał bez laktozy: mleko bez laktozy, twarde sery.

  • Alternatywy dla zbóż: komosa ryżowa, ryż, płatki owsiane.

  • Orzechy i pestki: pestki dyni, orzechy włoskie (w niewielkich ilościach).

Przykładowy jadłospis na diecie FODMAP – 7 dni

Dzień 1

  • Śniadanie: Owsianka na mleku bez laktozy z truskawkami i pestkami dyni.

  • Obiad: Grillowany kurczak z ryżem i cukinią.

  • Kolacja: Jajko sadzone z batatami i szpinakiem.

Dzień 2

  • Śniadanie: Jajecznica z koperkiem na chlebie bezglutenowym.

  • Obiad: Komosa ryżowa z pieczonym indykiem i marchewką.

  • Kolacja: Sałatka z rukoli, orzechów włoskich i oliwy.

Dzień 3

  • Śniadanie: Placki z cukinii na mące ryżowej.

  • Obiad: Duszony dorsz z puree z dyni i szpinakiem.

  • Kolacja: Omlet z papryką i szynką bez konserwantów.

Dzień 4

  • Śniadanie: Jaglanka z kiwi i pestkami dyni.

  • Obiad: Pieczony kurczak z ziemniakami i marchewką.

  • Kolacja: Krem z dyni z grzankami z chleba bezglutenowego.

Dzień 5

  • Śniadanie: Ryż z mlekiem kokosowym i borówkami.

  • Obiad: Pieczony łosoś z ryżem i cukinią.

  • Kolacja: Sałatka z pieczonym indykiem, rukolą i oliwą.

Dzień 6

  • Śniadanie: Koktajl bananowy na mleku migdałowym.

  • Obiad: Kurczak w sosie z mleka kokosowego z marchewką.

  • Kolacja: Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym.

Dzień 7

  • Śniadanie: Kanapka z chleba bezglutenowego z jajkiem na twardo.

  • Obiad: Grillowana wołowina z puree z batatów.

  • Kolacja: Sałatka z grillowanym kurczakiem, szpinakiem i oliwą.

Czy dieta FODMAP jest skuteczna?

Badania wskazują, że dieta FODMAP pomaga w redukcji objawów zespołu jelita drażliwego u 75% pacjentów. Jednak jest to indywidualna kwestia, dla niektórych wyeliminowanie wszystkich produktów przyniesie efekt, dla innych wystarczy rezygnacja z części z nich. Dlatego najważniejsza jest obserwacja swojego organizmu i znalezienie tego rodzaju jedzenia, które nie powoduje żadnych dolegliwości, nawet jeśli w teorii jest to produkt o wysokiej zawartości fermentujących węglowodanów.