Cukrzyca to choroba metaboliczna, którą w dużym stopniu warunkuje dieta. Odpowiednie komponowanie posiłków pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapobiegać skutkom wysokiego cukru i konsekwencjom cukrzycy. Jakie produkty są zalecane, czego unikać i jak odżywiać się, kiedy choruje się na cukrzycę?
Czym jest dieta cukrzycowa?
Dieta cukrzycowa to komponowanie posiłków w taki sposób, aby pomagały w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Podstawą takiej diety jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz unikanie cukrów prostych, które mogą powodować gwałtowne wahania poziomu glukozy.
Jakie produkty można jeść przy cukrzycy? Zalecenia żywieniowe
Już wiesz, że warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym, ale dobrze mieć również na uwadze, aby były bogate w błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze. Jakie konkretnie produkty powinny znaleźć się w takiej diecie?
-
Pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kasza gryczana, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty.
-
Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. brzoskwinie, truskawki.
-
Produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.
-
Nasiona roślin strączkowych.
Jakie produkty są przeciwwskazane dla cukrzyków?
Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać:
-
Produktów przetworzonych i fast foodów.
-
Cukrów prostych, zawartych np. w białym pieczywie, słodyczach, napojach gazowanych.
-
Tłustych wędlin i produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe.
-
Produktów o wysokim indeksie glikemicznym, np. białego ryżu.
Indeks glikemiczny – dlaczego jest ważny?
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który obrazuje, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowne skoki poziomu cukru, które następnie mogą powodować szereg chorób, np. insulinooporność, czy nagłe spadki energii, a także zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast produkty, które mają niski IG, zapewniają powolne i stopniowe uwalnianie glukozy, co pomaga w utrzymaniu równowagi cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wahań insuliny.
Dlaczego indeks glikemiczny (IG) jest ważny?
-
Pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi – pozwala unikać nagłych skoków i spadków cukru, które mogłyby powodować powikłania cukrzycy.
-
Zmniejsza ryzyko insulinooporności – zbyt dużo produktów o wysokim IG w diecie powoduje nadmierną produkcję insuliny i obciąża trzustkę, co w niektórych przypadkach może przerodzić się w insulinooporność.
-
Poprawia uczucie sytości – produkty o niskim IG dłużej zapewniają uczucie najedzenia, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować masę ciała, co jest ważne przy cukrzycy.
-
Stabilizuje poziom energii – gwałtowne wzrosty i spadku poziomu cukru wywołują zmęczenie i pozbawiają nas energii na wykonywanie podstawowych czynności.
Jakie produkty mają niski IG?
-
Pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana, chleb żytni).
-
Warzywa (brokuły, cukinia, szpinak).
-
Owoce o niskim IG (jabłka, brzoskwinie, truskawki).
-
Nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca).
-
Produkty mleczne fermentowane (jogurt naturalny, kefir).
Jakich produktów unikać?
-
Białe pieczywo, biały ryż.
-
Słodycze, napoje gazowane.
-
Przetworzona żywność typu fast food.
-
Płatki kukurydziane, chipsy.
Jak skomponować jadłospis dla cukrzyka?
Dieta w cukrzycy typu 2 powinna być bogata w błonnik, zdrowe tłuszcze i białko. Na pewno z czasem nauczysz się komponować posiłki, ale jeśli jeszcze nie wiesz, jak to robić, przedstawiamy przykładowy jadłospis, który jest odpowiedni dla osób na diecie cukrzycowej.
Dzień 1
-
Śniadanie: Omlet z warzywami i mozzarellą, kromka chleba pełnoziarnistego.
-
II śniadanie: Jogurt naturalny z nasionami chia.
-
Obiad: Pieczona pierś z kurczaka, kasza gryczana, surówka z marchewki.
-
Podwieczorek: Sałatka z awokado, rukoli i pestkami dyni.
-
Kolacja: Kanapka z chleba pełnoziarnistego z twarogiem i ogórkiem.
Dzień 2
-
Śniadanie: Jajecznica z pomidorami i szpinakiem na oliwie.
-
Drugie śniadanie: Koktajl z jogurtu naturalnego, banana i siemienia lnianego.
-
Obiad: Duszona ryba z warzywami i brązowym ryżem.
-
Podwieczorek: Garść orzechów włoskich i migdałów.
-
Kolacja: Sałatka z tuńczykiem, rukolą i oliwkami.
Dzień 3
-
Śniadanie: Pełnoziarnisty tost z pastą z awokado i jajkiem.
-
Drugie śniadanie: Owoce leśne z jogurtem greckim.
-
Obiad: Gulasz warzywny z soczewicą.
-
Podwieczorek: Marchewka i seler naciowy z hummusem.
-
Kolacja: Pieczona cukinia z serem feta.
Dzień 4
-
Śniadanie: Omlet z pieczarkami i serem mozzarella.
-
Drugie śniadanie: Jabłko z masłem orzechowym.
-
Obiad: Indyk pieczony z puree z batatów i sałatką.
-
Podwieczorek: Chia pudding na mleku kokosowym.
-
Kolacja: Tarta warzywna na spodzie z mąki pełnoziarnistej.
Dzień 5
-
Śniadanie: Jajko na twardo z pastą z awokado i sałatką z rukoli
-
Drugie śniadanie: Kefir z nasionami słonecznika.
-
Obiad: Duszone tofu z brokułami i ryżem basmati.
-
Podwieczorek: Słupki warzyw z hummusem.
-
Kolacja: Krem z dyni z pestkami dyni.
Dzień 6
-
Śniadanie: Kanapka z chleba pełnoziarnistego z łososiem i rukolą.
-
Drugie śniadanie: Garść migdałów i orzechów laskowych.
-
Obiad: Pieczony dorsz z quinoa i warzywami.
-
Podwieczorek: Jogurt naturalny z borówkami.
-
Kolacja: Placki z cukinii z sosem jogurtowym.
Dzień 7
-
Śniadanie: Kanapka z chleba pełnoziarnistego z pastą z ciecierzycy i rukolą.
-
Drugie śniadanie: Jabłko i garść migdałów.
-
Obiad: Pieczona pierś z indyka z kaszą pęczak i buraczkami.
-
Podwieczorek: Twarożek z rzodkiewką.
-
Kolacja: Sałatka grecka z oliwą i pestkami dyni.
Dieta w cukrzycy
Zbilansowana dieta cukrzycowa pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jak jeszcze wpływa na organizm?
-
Reguluje poziom glukozy we krwi
-
Poprawia wrażliwość na insulinę
-
Pomaga w kontroli masy ciała
-
Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
-
Zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycy
-
Poprawia ogólne samopoczucie i poziom energii
Dieta to podstawa leczenia cukrzycy, a jej przestrzeganie pozwala na lepszą kontrolę choroby i zapobieganie powikłaniom. Jeśli masz cukrzycę, skonsultuj się z dietetykiem, aby dostosować jadłospis do swoich indywidualnych potrzeb.