Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską ze względu na rosnącą świadomość ekologiczną, troskę o dobrostan zwierząt oraz chęć dokonywania bardziej etycznych wyborów konsumenckich. Nieodzownym elementem tematu diety wegetariańskiej, jest pytanie, czy wegetarianie jedzą ryby. Aby znaleźć na nie odpowiedź, trzeba zagłębić się w temat diety wegetariańskiej i dowiedzieć się czym jest, jakie ma korzyści oraz w jakich przypadkach spożywanie ryb jest dozwolone.
Czym jest dieta wegetariańska?
Dieta wegetariańska to styl żywienia, który polega na wyeliminowaniu mięsa zwierzęcego, w tym drobiu, mięsa czerwonego, ryb i owoców morza. Niektóre osoby decydują się na dietę wegetariańską ze względów zdrowotnych, natomiast niektórzy z powodów etycznych, religijnych lub ekologicznych. Wegetarianizm posiada kilka odłamów, a ten tradycyjny, opisany powyżej, nazywany jest również jako dieta laktoowowegetariańska, czyli dopuszcza spożywanie jaj i nabiału. Jakie są inne jego odłamy?
-
Semiwegetarianizm - bazuje na roślinach i produktach pochodzenia roślinnego, ale dopuszcza raz na jakiś czas spożywanie mięsa, ryb i nabiału.
-
Pescowegetarianizm - ten odłam wegetarianizmu pozwala na jedzenie ryb.
-
Owowegetarianizm - w tym przypadku spożywane są jaja, ale wykluczone produkty mleczne.
Dieta wegetariańska, dzięki jej różnym wariantom, może być dopasowana do osobistych preferencji i nie oznacza rezygnacji z niektórych produktów.
Czy wegetarianie jedzą ryby?
Wydawać by się mogło, że dieta wegetariańska wyklucza mięsa, ryby i owoce morza, jednak istnieje odłam wegetarianizmu, który pozwala na spożywanie ryb. Pescatarianie, czyli osoby, które nie jedzą mięsa lądowego, spożywają ryby i owoce morza. Ta odmiana diety wegetariańskiej uznana jest za najzdrowszą, ze względu na wartości odżywcze dostarczane przez ryby m.in. kwasy omega-3. Dieta wegetariańska wzbogacona o ryby pozwala zapewnić odpowiednią ilość białka w ciągu dnia.
Różnice między wegetarianizmem a pescatarianizmem
Różnica pomiędzy wegetarianizmem a pescatarianizmem odzwierciedla się w rodzaju spożywanych produktów, niektórych korzyściach zdrowotnych i celach diety. Jakie różnice są zauważalne?
-
Rodzaj dozwolonych produktów - obie diety opierają się na produktach roślinnych, jednak wegetarianizm wyklucza każdy rodzaj mięsa w tym ryby i owoce morza, a pescatarianizm dopuszcza jedzenie ryb i owoców morza.
-
Zróżnicowana dieta - pescatarianizm zapewnia większą różnorodność w diecie, dzięki rybom, które dostarczają składników odżywczych niedostępnych w roślinach, Natomiast dieta wegetariańska wymaga dokładniejszego planowania posiłków, aby nie doprowadzić do niedoborów.
-
Podaż białka - białko w diecie wegetariańskiej dostarczane jest z nabiału, produktów roślinnych i pełnoziarnistych, podczas gdy w pescatarianizmie dostarczane jest głównie za pośrednictwem ryb
-
Korzyści zdrowotne - obie diety są korzystne dla zdrowia, jednak pescatarianizm może być nieco prostszy do wdrożenia dla osób rozpoczynających rezygnację z mięsa, ponieważ dopuszcza spożycie ryb i owoców morza.
Wegetarianizm i pescatarianizm różnią się przede wszystkim zakresem dozwolonych produktów. Pescatarianizm może być trochę łatwiejszy na początek, bo nie trzeba całkowicie rezygnować z mięsa - ryby i owoce morza wciąż są dozwolone. To dobry sposób, by stopniowo ograniczać produkty mięsne, a przy okazji korzystać z cennych składników zawartych w rybach, jak np. kwasy omega-3 czy witamina B12.
3 mity o pescowegetarianizmie
MIT 1: Pescatarianizm jest mniej zdrowy niż wegetarianizm
Pescatarianizm może być zdrowszy od wegetarianizmu ze względu na obecność ryb w diecie dostarczające kwasy EPA i DHA, które wspierają pracę mózgu i serca.
MIT2: Pescowegetarianizm nie wymaga suplementacji
Pomimo że pescowegetarianizm jest bogatszy w kwasy omega-3 i witaminę B12, wciąż może powodować niedobory niektórych składników np. żelaza, wapnia czy cynku.
MIT3: Pescowegetarianizm jest nudny i ogranicza wybór dań
Dzięki temu, że pescowegetarianizm pozwala na spożycie ryb, możemy eksperymentować z daniami kuchni śródziemnomorskiej, japońskiej lub skandynawskiej, które bogate są w produkty rybne.