Czarnuszka (Nigella sativa), czyli małe kanciaste ziarenka, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznej czarnej barwie, to niezwykle aromatyczna przyprawa pochodząca z regionu Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodniej. Nasiona te używane były od tysięcy lat w kuchni i w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje walory smakowe oraz liczne korzyści zdrowotne, szczególnie na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Ich działanie opisywali już starożytni Egipcjanie, a dziś poświęca się im coraz więcej badań naukowych.

Czarnuszka – niepozorna przyprawa o wielkiej mocy!

Eko Czarnuszka Taheebo
Czarnuszka, a ciąża i karmienie piersią.
Nie istnieją przeciwwskazania do stosowania czarnuszki jako przyprawy dla kobiet w ciąży. W przypadku karmienia piersią można wykonać napar z jej nasion w połączeniu z koprem, kminkiem i anyżem. Według tradycyjnej medycyny tak przygotowana herbatka wspomaga laktację u świeżo upieczonych matek. Ponadto sama przyprawa na pewno pozytywnie wpłynie na kondycję i zdrowie kobiety.
Czarnuszka - przyprawa i lek w jednym!
Starożytni nie mylili się co do cudownych prozdrowotnych zalet czarnuszki. Jej działanie, a przede wszystkim ogromny potencjał w zapobieganiu niektórym chorobom, potwierdziły liczne współczesne badania naukowe. Udowodniono między innymi jej właściwości:
- przeciwzapalne – zmniejsza produkcję cytokin i enzymów prozapalnych, co oznacza, że nasiona te mogą pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca, nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzyca;
- przeciwutleniające – wysoka zawartość tymochinonu, substancji będącej silnym przeciwutleniaczem, która nie tylko wychwytuje wolne rodniki, ale także zwiększa aktywność innych enzymów przeciwutleniających, zapewniając tym samym dodatkową tarczę chroniącą przed uszkodzeniami oksydacyjnymi;
- przeciwdrobnoustrojowe – pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, grzybiczym, wirusowym i pasożytniczym, potrafi skutecznie zahamować wzrost różnych drobnoustrojów, w tym nawet niebezpiecznej Escherichia coli;
- przeciwcukrzycowe – w badaniach wykazano, że czarnuszka obniża poziom glukozy we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza stres oksydacyjny, który jest znanym powikłaniem cukrzycy;
- antydepresyjne – korzystnie wpływa na nastrój i może delikatnie łagodzić objawy depresji;
- rozkurczowe – łagodzi uporczywe bóle menstruacyjne i pomaga uregulować cykl miesiączkowy.
Drobne i niepozorne ziarenka czarnuszki stanowią prawdziwe bogactwo różnorodnych naturalnych związków bioaktywnych, co sprawia, że przyprawa ta to prawdziwa bomba dla zdrowia. Warto wśród nich wymienić:
- tymochinon – silny przeciwutleniacz i związek przeciwzapalny,
- fitosterole – związki roślinne o właściwościach obniżających poziom cholesterolu,
- nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym kwasy linolowy i oleinowy, niezbędne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia,
- minerały – głównie żelazo, wapń i potas,
- witaminy A, C i E,
- błonnik – wspomaga pracę układu trawiennego i pokarmowego,
- biotyna – czyli witamina H lub B7, ważna dla zachowania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci,
- przeciwutleniacze – chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Czarnuszka – do jakich potraw pasuje?
Ta azjatycka przyprawa podbiła podniebienia ludzi na wszystkich kontynentach, wzbogacając potrawy swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Często opisuje się go jako lekko gorzki, pikantny z nutami oregano, tymianku i cebuli. Ze względu na intensywność smaku, należy uważać, aby nie przesadzić z ilością przyprawy w swoich daniach. Czarnuszka stanowi niezwykle popularny składnik kuchni bliskowschodniej, indyjskiej i śródziemnomorskiej. Najczęściej używa się jej jako posypki do pieczywa (świetnie smakuje z chlebkiem naan lub pitą), a także jako dodatek do dań z ryżu, curry, mięsnych gulaszy lub potraw wegetariańskich. Powszechnie stosuje się ją w przepisach na marynaty, do kiszonek lub jako posypka do sałatki.
