Święta to czas radości, rodzinnych spotkań i suto zastawionych stołów. Niestety, praktycznie po każdych świętach zostaje mnóstwo resztek jedzenia. Większość z nich często ląduje w koszu, co jest nie tylko marnowaniem żywności, ale również pieniędzy i czasu poświęconego na ich przygotowanie. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają ograniczyć marnowanie żywności oraz pozwalają cieszyć się smakiem świąt jeszcze długi czas. Jak wykorzystać świąteczne jedzenie, aby się nie zmarnowało?
Planowanie i organizacja – podstawa niemarnowania
Dobra organizacja jedzenia po świętach pomoże przy ograniczeniu marnowania żywności. Na początek warto zastanowić się, co najszybciej się psuje, aby spożyć je w pierwszej kolejności. Jeśli w dalszym ciągu wiemy, że nie jesteśmy w stanie przejeść potraw, które zostały po świętach, warto skorzystać z kilku sprawdzonych sposobów.
-
Zamroź zapasy jedzenia - niektóre potrawy tj. pieczywo, mięsa, bigos czy pierogi bez problemu można zamrozić i wykorzystać później. W tym przypadku warto pamiętać, że jedzenie należy podzielić na porcje, aby łatwiej je było później rozmrażać. Każdy pojemnik czy woreczek warto opisać datą i informacją co to jest, w ten sposób wiemy, po co sięgamy i kiedy zostało przygotowane.
-
Przygotuj z nich inne potrawy - wystarczy odrobina kreatywności, aby resztki zamienić w nowe i smaczne potrawy. Pieczone mięso można wykorzystać np. do gulaszu lub do domowych burgerów. Czerstwy chleb można przerobić na grzanki do sałatki czy zupy, domową bułkę tartą lub na tosty francuskie. Ziemniaki sprawdzą się do kopytek, a z jajek można przygotować pastę jajeczną na kanapki.
-
Zadbaj o właściwe przechowywanie - aby jedzenie zachowało świeżość jak najdłużej, ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Produkty, które w łatwy i szybki sposób się psują, powinny być trzymane w szczelnych pojemnikach w lodówce. Pieczywo najlepiej przechowywać w chlebaku, a miejsce owoców i warzyw dostosować do ich indywidualnych potrzeb. Odpowiednie przechowywanie sprzyja niemarnowaniu jedzenia.
-
Nie gotuj ponad miarę - przed rozpoczęciem przygotowań potraw świątecznych warto zastanowić się, co zjedzą nasi goście i przygotować odpowiednią ilość porcji. Często gotuje się “na zapas” z myślą, aby nie zabrakło jedzenia, natomiast wiele osób podczas posiłku wielkanocnego nie jest w stanie spróbować wszystkiego, przez co marnuje się sporo żywności.
Lista zakupów w walce z marnotrawstwem jedzenia
W uniknięciu marnowania jedzenia po świętach dobrze sprawdzi się dokładne zaplanowanie zakupów i posiłków. Dzięki przygotowanej liście, która będzie dostosowana do rzeczywistych potrzeb, unikniemy nadmiaru produktów. Warto wcześniej określić ilość zaproszonych osób oraz menu wielkanocne. Dzięki temu zakupy będą bardziej precyzyjne, a jedzenie nie trafi do kosza.
Gdzie oddać jedzenie po świętach?
Nadmiarem przygotowanego jedzenia można się podzielić. Warto zainteresować się, gdzie w swoich miastach można oddać jedzenie, które pozostało po świętach.
Jadłodajnie
Istnieje wiele miejsc, które zbierają żywność dla ludzi znajdujących się w kryzysie bezdomności lub trudnej sytuacji materialnej. Nadwyżkę jedzenia można oddać samodzielnie do przeznaczonych do tego celu punktów odbioru. Informacje o organizacjach i punktach odbioru można znaleźć w internecie.
Organizacje charytatywne i fundacje
Wiele organizacji charytatywnych i banków żywności przyjmuje niepotrzebne nadające się do spożycia jedzenie i przekazuje je potrzebującym. W tym wypadku warto skontaktować się z PCK, Bankiem Żywności lub Caritasem w miastach, aby otrzymać szczegółowe informacje.
Noclegownie i schroniska dla bezdomnych
Po świętach często zostaje nadmiar jedzenia, który można przekazać na rzecz osób w kryzysie bezdomności. Warto wtedy wspomóc schroniska i noclegownie, które regularnie potrzebują żywności.