Jesień to czas, kiedy na stół wracają rozgrzewające, ciepłe i sycące dania, które powoli zastępują świeże sałatki i lekkie, letnie posiłki. Aby jesienne gotowanie było pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu - ważna jest dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia. Co warto mieć pod ręką, gdy zbliża się czas przygotowywania jesiennych obiadów?
Warzywa i owoce idealne do dłuższego przechowywania
Nie musisz od razu robić przetworów - są warzywa i owoce, które same w sobie są odporne na upływ czasu. Jesienią warto zrobić miejsce w spiżarni (lub chłodnym kącie kuchni) na:
-
ziemniaki i bataty - uniwersalne, idealne do zup, puree i pieczenia,
-
dynie - hokkaido, piżmowa czy makaronowa pięknie się przechowują, są sycące i pasują do wielu dań,
-
marchew, pietruszka, seler, buraki - podstawa każdej jesiennej zupy i gulaszu,
-
cebula i czosnek - baza do wielu potraw, ale też naturalne wsparcie odporności,
-
jabłka i gruszki - świetne do kompotów, szarlotki, czy owsianki,
-
śliwki - możesz je mrozić, suszyć lub dodać do ciasta.
Te warzywa, jeśli są dobrze przechowywane, to zachowują świeżość przez wiele tygodni. Warto je trzymać w przewiewnych skrzynkach, w pomieszczeniu o niskiej wilgotności i bez dostępu do światła słonecznego.
Kasze, makarony, ryż - jesienna baza dań
Jesienią królują dania jednogarnkowe, a do nich świetnie sprawdzają się różnego rodzaju kasze. Warto mieć w swojej spiżarni:
-
kaszę gryczaną i jęczmienną - do gulaszów, mięs i sałatek,
-
kaszę jaglaną - lekko słodką, idealną na śniadanie z pieczonym jabłkiem i orzechami,
-
ryż basmati i arborio - do risotto z dynią lub kremowego ryżu na mleku,
-
makarony pełnoziarniste - podstawa ekspresowych obiadów np. do leczo lub passaty pomidorowej.
Zapas tych produktów w spiżarni zmniejsza szansę na niezdrowe wybory obiadowe - zawsze masz coś pod ręką, co będzie szybkie, zdrowe i sycące.
Aromatyczne przyprawy na chłodne dni
Gotowanie jesienią kojarzy się z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Przechowuj je w szczelnych pojemniczkach, aby zachować ich świeżość na dłużej. Warto mieć w spiżarni:
-
cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową - idealne do owsianki, pieczonych jabłek i korzennych ciast,
-
kurkumę, kmin rzymski, curry - do jesiennych zup kremów i gulaszy,
-
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn, majeranek - niezbędne do mięsnych sosów, pieczonych warzyw i zup.

Półprodukty i zapasy w słoikach lub puszkach
Czasem chcesz coś ugotować na szybko, a wtedy uratują Cię produkty gotowe lub półprodukty, z których wyczarujesz obiad w 30 minut.
-
Fasola, ciecierzyca, soczewica konserwowa - możesz zrobić z nich błyskawiczne curry, sałatkę albo kremową pastę do chleba,
-
pomidor w puszce, przecier pomidorowy - są bazą każdej szybkiej zupy, sosu lub szakszuki,
-
mleczko kokosowe - to niezbędny składnik rozgrzewającego curry, zupy z dyni albo deseru z mango,
-
oliwki, kapary, suszone pomidory - są pysznym dodatkiem do dań makaronowych i sałatek.
Dodatki niezbędne jesienią
Jest kilka produktów, które warto mieć zawsze pod ręką w jesienne dni:
-
miód - jako zastępca cukru, łagodzi ból gardła i jest idealnym dodatkiem do herbaty,
-
syrop z malin lub czarnego bzu - naturalne wsparcie odporności,
-
orzechy, nasiona i suszone owoce - dodatek do owsianki, sałatek, deserów i wypieków,
-
płatki owsiane, otręby, siemię lniane, nasiona chia - zdrowe śniadanie gotowe w kilka minut,
-
kakao, gorzka czekolada, cynamon - niezastąpione przy tworzeniu jesiennych deserów.
W dobrze zaopatrzonej spiżarni znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by szybko i smacznie ugotować jesienny obiad. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na rozgrzewającą zupę, domowe ciasto ze śliwkami, czy zdrowe śniadanie z owsianką i musem jabłkowym. Zadbaj o zapasy, a sezon chłodnych poranków i długich wieczorów będzie pyszny, sycący i rozgrzewający!

