Ciecierzyca – zastosowanie w medycynie tradycyjnej
W medycynie ludowej stosowano ciecierzycę jako remedium na problemy z trawieniem. Pomagała przy zaparciach, biegunkach, wzdęciach, a nawet chorobie wrzodowej oraz przy rugulowaniu pracy układu pokarmowego. W niektórych kulturach wierzono, że stanowi ona naturalne lekarstwo na bóle reumatyczne, menstruacyjne i migreny. W Egipcie przypisywano jej magiczne moce afrodyzjaku, a w Rzymie Pliniusz Starszy opisywał ją w swoich dziełach jako świetny środek pobudzający libido.
Jakie korzyści prozdrowotne daje regularne spożywanie ciecierzycy?
Współczesne badania naukowe potwierdziły niektóre z wierzeń ludowych na temat ciecierzycy. Ziarno to może okazać się pomocne przy leczeniu lub zapobieganiu wielu dolegliwości. Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Stanowi świetne źródło białka roślinnego – nic dziwnego, że pokochali ją weganie i wegetarianie na całym świecie. Znajdziemy w niej także sporo błonnika, witaminy C, K, B6, kwas foliowy oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk i potas. To nie wszystko! Ciecierzyca zawiera także flawonoidy i kwasy fenolowe, ważne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wieloma groźnymi chorobami, w tym przed niektórymi nowotworami, a także prebiotyki i kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jak regularne spożywanie cieciorki wpływa na zdrowie człowieka?
- Poprawia procesy trawienne i zmniejsza ryzyko chorób jelitowych. Wysoka zawartość błonnika niweluje zaparciach i reguluje ruchy jelit. Ponadto zawarte w cieciorce prebiotyki pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.
- Pozytywnie wpływa na poprawę profilu lipidowego. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
- Pomocna przy problemach z cukrzycą. Błonnik hamuje wchłanianie węglowodanów i sprzyja utrzymaniu równowagi poziomu cukru we krwi. Ciecierzyca ma także niski indeks glikemiczny, nie powoduje skoków insulinowych, a ponadto pomaga przy redukcji insulinoodporności, która jest jednym z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
- Idealna dla osób, które dbają o sylwetkę lub chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jedzenie ciecierzycy może pomóc w kontrolowaniu wagi, zwiększa ona bowiem uczucie sytości na długi czas, a to znaczy, że dzięki niej łatwo zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.
- Ze względu na zawarte w niej błonnik, witaminy i minerały, cieciorka pozytywnie wpływa na pracę układu hormonalnego, szczególnie u kobiet.
- Właściwości przeciwzapalne. Białko ciecierzycy zawiera aminokwasy, takie jak lizyna i arginina, które mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Lizyna na przykład uczestniczy w produkcji koleganu, ważnego dla prawidłowej kondycji skóry, tkanek łącznych i naczyń krwionośnych. Z kolei arginina wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, przez co również powoduje zmniejszanie się stanów zapalnych. Antyoksydanty zawarte w cieciorce chronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Ciecierzyca – jak wykorzystać ją w kuchni?
Ziarna ciecierzycy to uniwersalny składnik w kuchni i można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oczywiście najlepiej je ugotować do miękkości i użyć jako sycącego dodatku do zupy lub gulaszu. Marokańska zupa harira oraz indyjska chana masala to pyszne dania, w których cieciorka gra pierwsze skrzypce. Można z niej także przygotować hummus, czyli popularny dip z Bliskiego Wschodu, przyrządzany poprzez zblendowanie ugotowanej cieciorki z tahini, oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować i dodać do hummusu swoje ulubione przyprawy, zioła lub inne dodatki. Ciecierzycą można zastąpić ziemniaki, ryż lub makaron w daniach głównych. Świetnie nadaje się jako wysokobiałkowy dodatek do sałatek – smacznie komponuje się ogórkami, pomidorami, natką pietruszki i serem fetą. Stanowi fantastyczną bazę do wegetariańskich burgerów, a też zapewne każdy z nas słyszał kiedyś o falafelu – popularnym daniu z Bliskiego Wschodu, do przygotowania którego także używa się ciecierzycy.
Suche ziarna można uprażyć do chrupkości, otrzymamy wtedy pyszną i zdrową przekąskę. Można je także zmielić na mąkę – świetny bezglutenowy zamiennik białej mąki do pieczenia. To jeszcze nie wszystko! Rownież woda z gotowanej ciecierzycy stanowi składnik spożywczy. W kuchni wegańskiej używa się jej jako zamiennika jajka. Można ją wykorzystać do przygotowania roślinnej bezy, majonezu, do pieczenia chleba, ciast, a nawet do przyrządzenia musu.
Podsumowując, ciecierzyca to prawdziwy dar natury. Jest niskokaloryczna, bezglutenowa, sycącą i niezwykle zdrowa. Choć może wydawać się niepozorna i bez smaku, w połączeniu z innymi dodatkami pomoże stworzyć szeroki wachlarz różnych dań. Polecamy ją każdemu – weganom, wegetarianom i mięsożercom. Nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni.
Czy ciecierzyca może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?
Jak najbardziej - ze względu na wysoką zawartość białka i kwasu foliowego zaleca się ją również dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jednak przed spożyciem ciecierzycy, należy upewnić się, że jest ona odpowiednio przygotowana i gotowana, ponieważ surowa lub niedogotowana ciecierzyca może zawierać bakterie, które mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci.