Szukasz ciekawych przepisów z wykorzystaniem łososia? Sprawdź nasze inspiracje!

08-03-2017

Szukasz ciekawych przepisów z wykorzystaniem łososia? Sprawdź nasze inspiracje!

Większość ryb zawiera mnóstwo ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych – jednak łosoś jest wyjątkowo zdrowy i… pyszny. Dowiedz się dlaczego powinien on zawitać na Twoim talerzu oraz jak go smacznie przyrządzić!

Dlaczego warto jeść łososia?

Łosoś należy do ryb tłustych – są to jednak bardzo zdrowe kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Regularnie spożywane zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu, regulują poziom cholesterolu w organizmie. Co więcej, tłuszcze te pozytywnie wpływają na… odchudzanie!

Ponadto dzięki kwasom tłuszczowym organizm jest w stanie przyswoić niektóre witaminy z pożywienia. Zresztą w łososiu je także znajdziemy – te z rodzin A, D, E (a są to właśnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach!) i B.

Ryby, w tym również łosoś, są dla nas źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka - a enzym ten jest jednym z podstawowych budulców tkanek i narządów. Oprócz tego magazynuje ważne dla organizmu mikroelementy (np. żelazo), reguluje zachodzące w nim procesy biochemiczne, wspomaga syntezę enzymów i hormonów.

Oprócz tego, że łosoś pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, to jeszcze do tego jest przepyszny! Dlatego też łosoś powinien wejść w skład naszej diety. A jeśli jest to łosoś z piekarnika (przyrządzany w zdrowszy sposób) – powinien w niej zagościć na stałe!

Poniżej znajdziesz sprawdzone przez nas niezawodne przepisy.

Łosoś – przepis na łososia na szpinaku z serem pleśniowym

Uwielbiasz połączenie łososia i szpinaku? My też! Wzbogaciliśmy zwykły przepis o ser pleśniowy, dzięki czemu świetnie sprawdza się, gdy za oknem jest chłodno – tak przyrządzona ryba rozgrzeje i poprawi nastrój. Uwaga, porcje są bardzo sycące! Dlatego też łosoś pieczony w taki sposób to doskonały pomysł na pyszny obiad.

Składniki:

  • Filet z łososia (400 g – 2 filety)
  • Świeży szpinak (500 g)
  • Ser pleśniowy typu lazur (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Cytryna (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (1 łyżka)
  • Sól (wg uznania)
  • Pieprz (wg uznania)

Przygotuj jeszcze:

  • Folię aluminiową
  • Tacki do pieczenia
  • Naczynie żaroodporne
  • Pędzelek do smarowania

Sposób przyrządzania:

Rozłóż folię aluminiową tak, aby jej kawałki były tylko trochę szersze niż filety – w tym celu całe płaty folii złóż kilka razy. Z jednej strony posmaruj je masłem i osyp pieprzem.

Łososia umyj i osusz. Połóż na desce i wykonaj po dwa delikatne podłużne nacięcia (nie przecinamy filetów!), wsadź do nich ser. Łososia połóż na przygotowanej folii, posyp go pieprzem i solą. Przełóż rybę z folią na tacki do pieczenia, te do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.

Uwaga! Jeśli filety są cienkie łosoś z piekarnika może być przesuszony – dlatego cieńsze płaty pieczemy odpowiednio krócej.

W międzyczasie do rozgrzanego na patelni oleju dodaj trochę masła. Gdy się rozpuści, dodaj szpinak, dopraw solą. Podsmażaj, mieszając. Do osobnego garnuszka włóż pozostałe masła, rozpuść je. Gdy pojawi się piana, wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą. Na talerze wyłóż szpinak, na nim ułóż łososia, polej sosem.

Mniam!

Łosoś – przepis na łososia w cieście francuskim z czerwonym pesto

Łosoś pieczony w cieście francuskim świetnie sprawdzi się zarówno w opcji obiadowej, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi czy przyjęciu urodzinowym (lub jakimkolwiek innym!). Z podanych poniżej składników przyrządzisz 2 większe porcje (obiad) lub 4 mniejsze (przekąska).

Składniki:

  • Filet z łososia (400 g)
  • Ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • Jajko (1 małe)
  • Marynata do łososia:
    • Czosnek (1 duży ząbek)
    • Oliwa extra vergine (2 łyżki)
    • Sos sojowy (1 łyżka)
    • Cytryna (0,5 szt.)
    • Sól (wg uznania)
    • Pieprz (wg uznania)
  • Pesto:
    • Suszone pomidory z zalewy (7 kawałków)
    • Czosnek (1 mniejszy ząbek)
    • Migdały (6 szt.)
    • Świeża bazylia (ok. 15 listków)
    • Oliwa extra vergine (0,5 łyżki)
    • Sól (wg uznania)
    • Pieprz (wg uznania)

Przygotuj jeszcze:

  • Rozdrabniacz (jeśli nie masz, możesz drobno posiekać składniki)
  • Pędzelek do smarowania

Sposób przyrządzania:

W misce wymieszaj sos sojowy, wyciśnięty sok z cytryny, oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj czosnek, dodaj do marynaty. Łososia umyj, osusz, odetnij skórkę i podziel go na paski o wymiarach ok. 5 x 10 cm. Przełóż do miski z marynatą, dokładnie natrzyj nią rybę. Odstaw do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj pesto: włóż do rozdrabniacza oliwę, posiekane pomidory (jeśli ich nie odsączasz, możesz nie dodawać oliwy), czosnek, posiekane migdały, bazylię, sól i pieprz. Jeśli nie masz rozdrabniacza, możesz drobno posiekać wszystkie twardsze składniki lub pomóc sobie blenderem.

Wyciągnij łososia z lodówki, każdy kawałek obłóż z jednej strony grubą warstwą pesto. Rozłóż płat ciasta francuskiego i układaj na nim blisko siebie (mogą na siebie nawet nachodzić) kawałki łososia posmarowaną stroną. Po wierzchu rozsmaruj pędzelkiem resztę pesto. Zawiń ciasto, dociśnij i odkrój jego nadmiar.

Łosoś w cieście francuskim musi jeszcze zostać posmarowany pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Następnie pokrój go na porcje (2 większe lub 4 mniejsze). Łosoś pieczony powinien być w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Od razu po upieczeniu ściągnij rybę z blachy – zapobiegniesz w ten sposób jej nadmiernemu wysuszeniu.

Smacznego!

Gazetka NETTO