5 pomysłów na krewetki – sprawdź nasze proste przepisy

08-03-2017

5 pomysłów na krewetki – sprawdź nasze proste przepisy

Jeszcze niedawno owoce morza (w tym krewetki) były dla nas totalną egzotyką. Dziś coraz częściej trafiają do garnków i na patelnie Polaków. A czy Ty wiesz, jak smacznie i prosto przyrządzić krewetki? Poznaj nasze sprawdzone przepisy!

Krewetki – przepis na krewetki z czosnkiem

O tym, że krewetki doskonale komponują się z czosnkiem (czy to w formie przyprawy, czy to w formie sosu) nie trzeba przekonywać nikogo, kto chociaż raz spróbował takiego zestawienia. Nic dziwnego, że w takiej formie jest to hit każdej imprezy. Krewetki z czosnkiem to nasz numer jeden – dlatego zdradzamy pierwszy prosty przepis!

Przygotuj:

  • Obrane krewetki (1 kg)
  • Masło (50 g)
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Cytryna (0,5 szt.)
  • Sól
  • Natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Jak widać po składnikach – to będzie prosta sprawa! Umyj krewetki i osusz, w tym czasie rozgrzej na patelni masło. Układaj je na tłuszczu, dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż ok. 5 minut, cały czas mieszając – po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, bo inaczej krewetki staną się gumowate!

Do podsmażonych krewetek dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki i sól, wszystko razem wymieszaj. Gotowe!

Wskazówka: krewetki są odpowiednio usmażone, kiedy ogonek bezproblemowo z nich schodzi!

Krewetki – przepis na krewetki z makaronem i pesto

Krewetki świetnie smakują nie tylko same, ale również jako dodatek do makaronu lub ryżu. Wykorzystaj nasz przepis jako bazę – na pewno krewetki z makaronem świetnie uzupełnią Twoje ulubione warzywa!

Przygotuj:

  • Makaron spaghetti lub linguine (0,5 kg)
  • Obrane krewetki (1 kg)
  • Masło (110 g)
  • Śmietanka 36% (500 g)
  • Tarty parmezan (80 g)
  • Pesto zielone (75 g)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przyrządzenia:

Rozpuść masło na patelni, dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, gotuj przez ok. 7 minut. Dodaj do sosu parmezan, wymieszaj, dodaj pesto, gotuj ok. 5 minut – cały czas mieszaj, czekaj aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Do sosu wrzuć obrane krewetki, gotuj aż będą różowe (ok. 5 minut). Ugotuj makaron al dente. Na talerze wyłóż makaron, polej sosem z krewetkami.

Krewetki – przepis na sałatkę z krewetkami i awokado

Sałatka z krewetkami jest główną atrakcją na stole na każdej imprezie, na której się ją podaje. Jest naprawdę pyszna i efektowna! Co więcej, bardzo łatwo ją przyrządzić – sprawdź nasz przepis na krewetki w sałatce!

Przygotuj:

  • Awokado (3 szt.)
  • Obrane krewetki (150 g) – jak najdrobniejszy gatunek
  • Cytryna (1 szt.)
  • Seler naciowy (1 łodyga)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przyrządzenia:

Przekrój wszystkie awokado na pół, wyciągnij pestki. Wydrąż je tak, żeby nie zniszczyć łupiny. Miąższ awokado pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie sczernieje).

Ugotuj krewetki, będą gotowe po ok. 3-5 minutach – rozpoznasz, że są gotowe po tym, że staną się różowe.

Wymieszaj w misce krewetki, awokado, posiekany koperek, pokrojony w kostkę seler i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj majonez i przyprawy, wymieszaj.

Sałatkę podawaj przełożoną do łupin awokado.

Krewetki – przepis na krewetki z grilla

Krewetki z grilla to przysmak jakich mało – a tak prosto jest je przygotować! Nie muszą jednak być one jedynie wakacyjną atrakcją. Gdy na zewnątrz jest chłodno, do smażenia możesz użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego.

Przygotuj:

  • Obrane krewetki (16 szt.)
  • Cytryna (1 szt.)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek (0,5 szklanki)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotuj jeszcze:

  • Drewniane patyczki do szaszłyków (4 szt.)

Sposób przyrządzenia:

Wyciśnij do miseczki sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę. Do tak przygotowanej marynaty włóż krewetki, odłóż do lodówki na 0,5 godziny. W międzyczasie możesz rozgrzewać grilla!

Zamarynowane krewetki nabijaj na patyczki (po 4 sztuki). Grilluj aż staną się różowe (ok. 3-5 minut).

Wskazówka: zanim zaczniesz grillować, namocz patyczki przez 0,5 godziny. Dzięki temu nie będą się przypalać!

Krewetki – przepis na curry z krewetkami

Marzy Ci się podróż do krajów Dalekiego Wschodu? Być może krewetki to nie bilet lotniczy... ale w wersji curry także przeniosą Cię daleko stąd! Spróbuj krewetek w egzotycznej odsłonie!

Przygotuj:

  • Mrożone krewetki (250 g)
  • Passata pomidorowa (300 ml)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Papryka czerwona (1 szt.)
  • Czerwona pasta curry (1 łyżeczka)
  • Imbir (1 plasterek)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cebula (0,5 szt.)
  • Olej kokosowy lub roślinny (1 łyżka)
  • Kurkuma
  • Ostra papryka w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przyrządzenia:

Krewetki rozmroź w ciepłej wodzie, osusz je, oderwij ogonki. Zetrzyj na drobnej tarce imbir, czosnek i cebulę, pokrój w kostkę paprykę.

Przygotuj sos: wlej do garnka passatę, dopraw solą, pieprzem i cukrem, gotuj przez ok. 15 minut pod uchyloną przykrywką, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj przez kolejne 15 minut, tym razem już bez przykrywki.

Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni, dodaj starty imbir, czosnek i cebulę, dodaj pastę curry, smaż przez ok. 3 minuty. Do przypraw wrzuć krewetki, dopraw solą, smaż przez minutę. Dodaj paprykę i resztę przypraw (kurkuma, papryka w proszku), podsmaż przez minutę.

Wlej na patelnię gotowy sos, zagotuj. Krewetkowe curry zaserwuj z ryżem.

Gazetka NETTO