Wraz z marką BergHOFF zapraszamy do udziału w specjalnej promocji. Zbierz 10 naklejek i otrzymaj nawet do 66% rabatu na zakup wybranych akcesoriów kuchennych od marki BergHOFF. Akcja zbierania naklejek potrwa od 21 lutego do 21 maja 2022 roku lub do wyczerpania zapasów.
BergHOFF to międzynarodowa marka pochodząca z Belgii z blisko 30-letnim doświadczeniem w produkcji, dystrybucji i projektowaniu artykułów i akcesoriów kuchennych. Marka BergHOFF charakteryzuje się wysoką jakością, designem i funkcjonalnością, za co otrzymała ponad 100 najbardziej prestiżowych i międzynarodowych nagród.
Ilość porcji: ok. 6-7 sztuk
Czas przygotowania: 30 min.
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, kakao, mleko, cukier oraz sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło i miksuj. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 min. do lodówki.
Patelnię do naleśników Berghoff natłuść niewielką ilością masła i rozgrzej na średniej mocy palnika. Naleśniki smaż ok. 1 - 2 minuty przewracając na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie ścięty.
Wiórki kokosowe przełóż do miseczki, zaparz wrzącym mlekiem i przykryj talerzykiem. Rodzynki zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min. Odcedź. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, jogurt i rozgnieć widelcem. Dodaj wystudzone wiórki i rodzynki, całość wymieszaj.
Kiwi obierz i pokrój w kostkę. Banana obierz, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do miseczki z kiwi. Naleśniki posmaruj nadzieniem i zawiń w rulon. Przed podaniem możesz podpiec na patelni. Całość udekoruj owocami, rodzynkami i oprósz cukrem pudrem.
Ilość porcji: ok. 6 porcji
Czas przygotowania: 2 h
Gulasz:
Kluseczki lane:
Gulasz:
Cebulę obierz i drobno pokrój. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez chwilę i dodaj słodką paprykę, cały czas mieszając, aby papryka się nie spaliła. Po ok. 2 minutach podsmażoną cebulę wrzuć do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż mięso na dużym ogniu, aby było rumiane. Możesz dolać nieco oleju. Mięso dołóż do cebuli i zalej wrzątkiem, by było przykryte. Do mięsa dodaj majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe i duś pod przykryciem ok. 1 godziny. Gdy mięso zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy.
Pod koniec duszenia dopraw gulasz solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką. W razie potrzeby dolej więcej wody. Po koniec dodaj do gulaszu pokrojoną w paski paprykę oraz obrane, osuszone i pokrojone w plastry pieczarki. Wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze przez 30 min. Pod koniec możesz zagęścić gulasz odrobiną skrobi ziemniaczanej. Zalej skrobię ok. 40 ml zimnej wody, wymieszaj, wlej do gulaszu i zagotuj.
Kluseczki lane:
Jajka wbij do miski, dodaj mąkę i zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną na gładkie ciasto. Masa nie może być zbyt gęsta, dlatego w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Przygotowaną masę wlewaj z łyżki do osolonego wrzątku - powoli, cienkim strumieniem. Kluseczki gotuj przez około 2 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową na oddzielny talerz. Kluseczki przełóż do gorącego gulaszu, wymieszaj i od razu podawaj.