Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Wraz z marką Fissler zapraszamy do udziału w specjalnej promocji. Zbierz 10 naklejek i uzyskaj 50% rabatu na wybrane akcesoria kuchenne marki Fissler. Akcja zbierania naklejek potrwa od 20 września 2021 roku do 24 grudnia 2021 roku, lub do wyczerpania zapasów.


Wszystkie produkty marki Fissler będą również dostępne w ogólnodostępnej sprzedaży.

 



  • Produkt innowacyjnej marki z ponad 170 latami tradycji na niemieckim rynku

 



  • Trwałe i funkcjonalne
  • Odpowiednie do pieczenia w piekarniku
  • Odporny na ujemne temperatury
  • Nadaje się do użycia w mikrofalówce i mycia w zmywarce





  • Łatwe w przenoszeniu
  • Uchwyt 360° pozwala na chwycenie naczynia z każdej strony

 



  • Wyjątkowe wykończenie
  • Matowe szkliwo wewnątrz i na zewnątrz naczyń daje tej serii niepowtarzalny, ekskluzywny wygląd

  • Oszczędność miejsca
  • Każdy element idealnie wpasowuje się w drugi.

 

  • Nieprzywierająca satynowana emalia
  • Profilowana pokrywka
  • Wygodne uchwyty ze stali nierdzewnej

 

  • Solidna rowkowana powierzchnia
  • Nieprzywierająca satynowa emalia
  • Wygodne uchwyty

 

Więcej szczegółów na temat akcji znajdziesz w regulaminie dostępnym poniżej.

Pobierz regulamin akcji!

 

POBIERZ KARTĘ KOLEKCJONERSKĄ!

Rolady wołowe z kluseczkami

Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania: 2 h

SKŁADNIKI

Rolada wołowa:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 1 słoiczek musztardy sarepskiej
  • ok. 200 g boczku wędzonego Bergio
  • ok. 100 g kiełbasy śląskiej Bergio
  • 150 g cebuli
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego Bolinero
  • suszony majeranek Bolinero
  • ok. 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki Bolinero
  • 50 g smalcu
  • sól Bolinero
  • świeżo zmielony pieprz Bolinero
  • 20 - 30 mąki pszennej
  • 1,5 litra wody lub wywaru warzywnego

 

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ok. 3 litry wody
  • sól

Wykonanie

Udziec wołowy pokrój na plastry grubości około 1 cm. Umieść każdy plaster pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbij za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

 

Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki kiszone w cienkie paski. Boczek i kiełbasę pokrój w paski. Na każdym plastrze mięsa posmarowanym musztardą układaj kolejno: plastry boczku, kiełbasę, ogórki i cebulę.  Dłuższe, boczne brzegi płatów załóż do środka. Mięso zwijaj tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę ciasno owiń cienkim sznurkiem. Oprósz mąką i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym smalcu na brązowy kolor. Mięso przełóż do żeliwnego garnka Fissler, podlej wodą lub wywarem warzywnym i duś na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1,5 godziny. Powstały sos możesz zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Całość dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i odrobiną majeranku. Całość zagotuj.

Przygotuj kluski. Ugotowane w osolonej wodzie, wystudzone ziemniaki przeciśnij do większej miski przez praskę. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj jajko. Całość wymieszaj dłonią na gładkie jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie odstaw na ok. 15 minut.

Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki. Pokrój na kawałki i formuj kuleczki z małą dziurką. Wodę zagotuj, zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i włóż część klusek. Trzymaj je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 9 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszaj. Uważaj, aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką powierzchnię. Gotowe kluski wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotuj pozostałe kluski. Gotowe przełóż na talerz. Podawaj od razu z roladą i sosem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Kremosos z dyni

SKŁADNIKI

  • Mała dynia lub 1/2 większej (dowolna, u mnie: piżmowa)
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka harissa
  • Kolba kukurydzy (opcjonalnie)
  • 2 jajka ekologiczne
  • ok. 2 szklanki napoju owsianego
  • Coś zielonego, np. Pęczek kolendry lub inne wybrane zioło, może być też rukola lub roszponka
  • Garść pestek dyni
  • Oliwa
  • Sól

Przygotowanie sosu:

  1. Dynię rozkrój na pół, wydrąż pestki, a cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. Warzywa daj do naczynia do pieczenia.
  2. Do warzyw dodaj oliwę, następnie oprósz solą, papryką, kuminem, cynamonem, harissa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 minut (pod przykryciem). 
  3. W międzyczasie pokrój kolbę kukurydzy na pół i ugrilluj tak żeby złapała czarne plamki
  4. Z upieczonej dyni wydrąż miąższ. Następnie wszystkie warzywa zblenduj dodając napój owsiany, wstaw krem na chwilę na kuchenkę, dopraw solą jeśli taka jest potrzeba

Przygotowanie SHAKSHUKA:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj odrobinę sosu dyniowego
  2. Następnie wbij jaja do kremu, tak jak na sadzone. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż białko się zetnie. Żółtko pozostaw płynne
  3. Podawaj z posiekaną kolendrą i uprażonymi pestkami dyni

 

Takim sposobem jednym zamachem na dynię przygotujecie wiele potraw. Ten sam smak, ale wiele odsłon, dlatego gwarantuję, że sosokrem Wam się nie znudzi. Pomyślcie o innych warzywach, które można tak samo wykorzystać, będą pyszne, a póki co uciekam to wszystko zjeść, a Wam życzę smacznego!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Talarki ziemniaczane z blachy

Ilość porcji: ok. 3 - 4
Czas przygotowania: 45 minut

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego
  • czosnek granulowany
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 - 3 gałązki rozmarynu

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, osusz i pokrój w cienkie talarki. Najlepiej poszatkować je na mandolinie do warzyw. Plasterki ziemniaków przełóż na durszlak i przelej wrzącą wodą, odsącz, osusz dokładnie na papierowych ręcznikach lub czystej ściereczce kuchennej. W ten sposób pozbędziesz się wody i skrobi z powierzchni talarków. Dzięki temu upieką się szybciej i będą bardziej chrupiące. 

Ziemniaki przełóż do miski, polej je olejem, posyp czosnkiem, solą i pieprzem - dokładnie wymieszaj. Dodaj gałązki rozmarynu i ponownie wymieszaj. 

Ziemniaczki poukładaj na nagrzaną w piekarniku w 200°C żeliwną blachę Fissler. Piecz ok. 30 - 35 minut. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO