Nadszedł czas, kiedy stragany zaczynają zapełniać się zielonymi nowalijkami i warto sięgnąć po coś lekkiego, pełnego witamin i sezonowego. Zupa krem to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie wiosennych warzyw - jest szybka, sycąca, a przy tym pełna smaku.
Z czego zrobić idealną zupę krem?
Zupa krem może powstać z praktycznie każdego warzywa - od klasycznych ziemniaków i marchewki, przez szparagi, aż po brukselkę czy bób. Najważniejszy jest esencjonalny bulion, który będzie bazą każdej z tych zup. Do uzyskania gładkiej konsystencji zupy najlepiej użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Zupy kremy są idealne na lunch, lekką kolację, a nawet przystawkę. Co więcej, to świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom - można dodać do nich np. seler, pietruszkę lub buraki, których maluchy normalnie unikają.