Krem Dyniowy D

Zupa dyniowa - najlepszy przepis

4 Osoby 90 Minuty

Zupa krem z dyni to chyba najczęściej gotowana zupa w okresie jesiennym. Nic dziwnego! Jest pyszna, rozgrzewająca, a co najważniejsze - stworzona z sezonowych produktów! Jak ją przygotować, aby na stałe zagościła w Twojej kuchni, jako ulubieniec wszystkich członków rodziny?

Jakie składniki są potrzebne do zupy krem z dyni?

Zupa dyniowa nie wymaga zbyt wielu składników - najważniejszą rolę musi grać dynia!

Podstawowe składniki do zupy krem z dyni:

Jak przygotować zupę dyniową krok po kroku?

Dynię hokkaido umyj, przekrój, usuń pestki i włókna, a następnbie pokrój dynię na ćwiartki. W przypadku dyni piżmowej obierz ją ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki, a następnie pokrój na kawałki.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kawałki dyni ułóż na blaszec wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek lub masłem klarowanym, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 25–30 minut, aż dynia będzie miękka i lekko skarmelizowana na brzegach.

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż będą lekko zarumienione. Pokrój marchewkę na kawałki i dodaj ją do garnka. Podsmażaj przez kilka minut, następnie dodaj bulion i gotuj około 15 minut, aż marchewka zrobi się miękka. Następnie dodaj upieczoną dynie i zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli zupa wychodzi za gęsta, dodaj trochę bulionu.  Dodaj sól, pieprz i opcjonalnie mielony imbir, gałkę muszkatołową czy ostrą paprykę dla podkreślenia smaku. Aby dodać więcej kremowości - dodaj trochę śmietanki 30% lub mleczka kokosowego.

Możesz podawać zupę z podprażonymi ziarnami dyni, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Czy warto piec dynię przed przygotowaniem zupy?

Czy pieczenie dyni jest konieczne? No nie, ale czy warto? Zdecydowanie tak! Pieczenie dyni pozwala na wydobycie z niej słodyczy i głębszego smaku. Pieczona dynia jest również bardziej miękka, łatwiej ją zmiksować na gładki krem. Jeśli zdecydujesz się na dynię hokkaido, mam dla Ciebie kolejny plus - nie trzeba jej obierać! Pieczenie dyni to też super patent, aby przygotować ją wcześniej na zapas i wykorzystywać w różnych posiłkach, nie tylko zupach krem. 

Jak upiec dynię krok po kroku?

Umyj dynię i przekrój ją na pół, następnie usuń pestki i włókna za pomocą łyżki. Pokrój ją na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posmaruj ją oliwą i piecz w temperaturze 200°C przez około 25–30 minut, aż miąższ będzie miękki i lekko karmelizowany na brzegach.

Możesz razem z dynią upiec również inne warzywa - marchew, czosnek i cebulę, aby nadać zupie jeszcze więcej smaku!

Jaka dynia sprawdzi się najlepiej – hokkaido czy piżmowa?

Dynia hokkaido jest najpopularniejszym wyborem - nic dziwnego. Nie wymaga obierania, ma słodki, lekko orzechowy smak, ma przyjemną konsystencję i intensywny, pomarańczowy kolor.

Dynia piżmowa jest delikatnie łagodniejsza w smaku, również ma kremowy miąższ, ale też mniej pestek i wyjdzie z niej większa ilość zupy. Jednak jej skórka nie jest jadalna, trzeba ją obrać przed gotowaniem lub pieczeniem. 

Tak naprawdę wybór należy do Ciebie - obie świetnie sprawdzą się w zupie. Dynia piżmowa jest łagodniejsza, natomiast dynia hokkaido ma bardziej intensywny aromat. Jeśli lubisz eksperymentować, połącz oba gatunki!