Przygotowanie:
-
Awokado rozgnieć z sokiem z limonki, przyprawami i posiekanym szczypiorkiem.
-
Ugotuj jajka w koszulce (ok. 2,5–3 min w wodzie z octem).
-
Na podpieczonym chlebie rozsmaruj pastę, ułóż jajko i posyp jeszcze świeżym szczypiorkiem.
Dlaczego warto dodawać zioła te do posiłków?
Natka pietruszki to coś więcej niż dekoracja talerza. Jest bogata w witaminę C - zawiera jej więcej niż cytryna. Co ciekawe natka pietruszki, pomaga odświeżyć oddech po czosnku, dlatego warto łączyć te produkty.
Szczypiorek to bliski krewny cebuli i czosnku, przez co również ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Najlepszy smak i aromat ma tuż po ścięciu, ale dobrze znosi mrożenie, zachowując swoje walory smakowe.
Nie każdy jest zwolennikiem kolendry, ze względu na jej smak, który dla niektórych jest świeży i cytrusowy, a dla innych nieprzyjemny. W kuchni można wykorzystywać zarówno jej liście, jak i nasiona, które zaskakują odmiennym smakiem.
Zioła to nie tylko dekoracja na talerzu, ale też źródło smaku, aromatu oraz wielu witamin i składników odżywczych. Łączenie różnych ziół, to esencja kulinarnej siły.