Zimowa Herbata D

Zimowa herbata - jak zrobić rozgrzewającą herbatę w domu?

2 Osoby 30 Minuty

Jesienno zimowy okres to czas, kiedy po powrocie do domu sięgamy po koce, ciepłe napoje i gorące kąpiele. Najpopularniejszym napojem w tym okresie jest herbata zimowa, czyli gorący, aromatyczny napój, którego dodatki idealnie wpisują się w chłodny klimat. Zimowa herbata to nie tylko przyjemność jej picia, a również bomba witaminowa. Głównie przygotowywana jest z aromatycznymi przyprawami, cytrusami i miodem, ale składniki można modyfikować pod własne preferencje smakowe. 

Co składa się na zimową herbatę? 

Baza herbaty to podstawa udanego naparu, dlatego warto wybrać jej klasyczne smaki np. czarną lub zieloną. Prawdziwa zabawa i przyjemność zaczyna się przy wyborze dodatków. To jaki finalny smak będzie mieć herbata, zależy od dodatku przypraw oraz owoców. Dla zimowego klimatu warto wrzucić do herbaty przyprawy korzenne takie jak cynamon, goździki, kardamon i imbir. Kolejnym krokiem jest wybór owoców. Typowym wyborem jest pomarańcza, kawałki obranego jabłka oraz żurawina. Napar idealnie dopełnia dodatek słodzący w postaci miodu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego. Połączenie tych składników pozwala odprężyć się w długi zimowy wieczór przy wciągającej książce lub ciekawym filmie.

Klasyczna zimowa herbata

Składniki:

Przygotowanie: 

W dużym dzbanku zaparz herbatę, a przez ten czas przygotuj dodatki. Do herbaty najpierw dodaj cynamon, goździki oraz plasterki pomarańczy. Następnie dodaj miód lub cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj plaster cytryny. Najlepiej podawać na ciepło! 

 

Herbata zimowa z nutą egzotyki

Składniki

Przygotowanie:

W dużym dzbanku zaparz zieloną herbatę. dodaj imbir, anyż, kardamon i plaster grejpfruta. Wymieszaj syrop z marakui lub mango, aby nadać egzotycznego smaku. Jeśli używasz laski wanilii, włóż ją do kubka na kilka minut, aby uwolniła swój aromat. Podawaj w przezroczystej szklance, aby uwidocznić piękno składników.

Ciesz się aromatyczną podróżą w zimowym klimacie!

A dlaczego warto pić zimową herbatę? 

Zimowa herbata nie tylko rozgrzewa, ale również dba o naszą odporność w chłodne dni. Naturalne składniki bogate są w witaminy i wartości odżywcze. Już sama baza ma znaczenie dla organizmu. Czarna herbata poprawia cholesterol, zdrowie jelit i ciśnienie krwi, a zielona działa pozytywnie na metabolizm oraz obniżenie poziomu cukru we krwi. W zależności od dodatków czekają na nas inne właściwości. Stosując w herbacie cynamon, poprawimy apetyt i pomoże nam z przyswajaniem składników mineralnych. Goździki są naturalnym antyoksydantem, przez co likwidują stany zapalne oraz wzmacniają układ odpornościowy. Pomocny przy przeziębieniu będzie imbir, a pomarańcza chroni przed zaparciami. Pomimo dużej ilości kalorii zawartej w miodzie warto, uwzględnić go w naprze, ponieważ wykazuje on właściwości relaksujące i łagodzące.

 

Wprowadzenie zimowej herbaty do wieczornego rytuału nie tylko pozwoli nam poczuć atmosferę oraz smak zimy a zadba również o nasze zdrowie.