Jesienno zimowy okres to czas, kiedy po powrocie do domu sięgamy po koce, ciepłe napoje i gorące kąpiele. Najpopularniejszym napojem w tym okresie jest herbata zimowa, czyli gorący, aromatyczny napój, którego dodatki idealnie wpisują się w chłodny klimat. Zimowa herbata to nie tylko przyjemność jej picia, a również bomba witaminowa. Głównie przygotowywana jest z aromatycznymi przyprawami, cytrusami i miodem, ale składniki można modyfikować pod własne preferencje smakowe.
Co składa się na zimową herbatę?
Baza herbaty to podstawa udanego naparu, dlatego warto wybrać jej klasyczne smaki np. czarną lub zieloną. Prawdziwa zabawa i przyjemność zaczyna się przy wyborze dodatków. To jaki finalny smak będzie mieć herbata, zależy od dodatku przypraw oraz owoców. Dla zimowego klimatu warto wrzucić do herbaty przyprawy korzenne takie jak cynamon, goździki, kardamon i imbir. Kolejnym krokiem jest wybór owoców. Typowym wyborem jest pomarańcza, kawałki obranego jabłka oraz żurawina. Napar idealnie dopełnia dodatek słodzący w postaci miodu, syropu klonowego lub cukru trzcinowego. Połączenie tych składników pozwala odprężyć się w długi zimowy wieczór przy wciągającej książce lub ciekawym filmie.
Klasyczna zimowa herbata