Ziemniaki wymieszać z oliwą, można je lekko podgrzać, by przywrócić im gibkość.
Doprawić pieprzem, startą skórką z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem.
W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, imbir, może papryczkę chili, szalotkę, posiekany seler naciowy. Doprawić solą i pieprzem. Po 10 minutach dodać pozostawioną z wczorajszej kolacji ugotowaną kaszę. Przesmażyć całość, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, pokruszonym starym pieczywem. Dodać posiekane pomidory lub resztki pasty pomidorowej.
Może znajdzie się resztka białego wina? Zredukować i odstawić.
Brytfankę wysmarować oliwą i ułożyć warzywa z kaszą, równo rozprowadzić szpatułką, lekko ugnieść. Na wierzchu delikatnie rozprowadzić ziemniaki. Polać oliwą, posypać tymiankiem, solą, pieprzem i piec w 180 stopniach przez 30-50 min – aż ziemniaki apetycznie się przysmażą.