Zupę chłodnik z buraków można jeść cały czas. To jest cudowne pierwsze danie doskonale pobudzające apetyt. W przypadku chłodnika z buraków czerwonych przepis często zawiera marynowane buraki. Po pierwsze, jest to wygodniejsze, po drugie, zwykle posiada się takie słoiki w rezerwie. Oczywiście można kupić gotowane buraki lub po prostu ugotować odpowiednią ich ilość.
Przepisy na chłodnik z buraków
Chłodnik z buraków przepis - I
Składniki:
- Burak - 2 sztuki (można użyć słoik z tartymi marynowanymi burakami)
- Ogórek zielony - 2 sztuki
- Zielona cebulka - 1 pęczek
- Jajko - 1 sztuka
- Kefir - 1 litr
- Śmietana - do smaku
- Koper - do smaku
- Sól - 0,5 łyżeczki.
Chłodnik na burakach - opis przygotowania:
- Ugotować buraki i jajka i ostudzić. Oczyść buraki i usunąć skórkę a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej. Jajko obrać i przekroić na pół.
- Opłukać ogórek, usunąć skórkę, można zetrzeć na tarce lub po prostu pokroić w małe kostki.
- Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć, posiekać i włożyć do naczynia, w którym będzie znajdować się chłodnik z buraków. Dodać sól do smaku. Tutaj można również wrzucić drobno posiekany koperek.
- Wymieszać wszystkie składniki, wlać kefir. Na końcu dodać jajko.
Zobacz też: PRZEPIS NA KREM Z BURAKÓW
Przepis na chłodnik z buraków - II
Latem, w czasie upałów, zimne zupy pomagają racjonowaniu diety. Najczęściej do ich przygotowania używa się surowych warzyw, co czyni je bardziej przydatnymi. Przygotowując chłodnik z buraków przepis można modyfikować.
Składniki:
- Gotowane buraki - 1 sztuka (mogą być ćwikłowe)
- Ziemniaki w mundurkach - 2 sztuki
- Jajko na twardo - 1 sztuka
- Cytryna - 1/2 sztuki
- Woda mineralna - 400 ml
- Koperek lub szczypiorek- 1/3 pęczka
- Rzodkiewka - 1/2 pęczka
- Kiełbasa gotowana - 50 gram
- Duży ogórek - 1 sztuka
- Sól, pieprz - do smaku
- Śmietana - do smaku.
Chłodnik na burakach - opis przygotowania:
- Chłodnik z buraków ćwikłowych może być przygotowany z kefirem lub innym niesłodzonym sfermentowanym napojem mlecznym, można też użyć wody mineralnej i kilku łyżek kwaśnej śmietany.
- Wszystkie warzywa oraz kiełbasę należy pokroić w kostkę. Drobno posiekać szczypiorek i/lub koperek. Wszystko trzeba przełożyć do przestronnej miski, dodać przyprawy, wlać wodę mineralną, sok z cytryny, wymieszać.
- Około 30 minut przetrzymywać w lodówce, po schłodzeniu, doprawić kwaśną śmietaną.
- Porcjować zupę na talerze, włożyć jajka przekrojone na pół lub na ćwiartki. Do chłodnika można podać gotowane ziemniaki posypane koperkiem.
Takie danie jest idealne na upalny dzień. Chłodnik z buraków jest nie tylko smaczny i orzeźwiający, ale również sycący i bogaty w cenne witaminy i mikroelementy. Można także przygotować chłodnik bez buraków, zastępując je pomidorami lub ogórkami zielonymi. Chłodnik doskonale smakuje również na bazie owoców takich jak: melon, arbuz, awokado, mango.
Wróć