Płatki owsiane to jeden z elementów wielu diet odchudzających. Dzięki zawartości składników odżywczych, witamin i istotnych pierwiastków rzeczywiście można uznać je za produkt korzystny dla zdrowia. Czy jednak rzeczywiście warto jest je spożywać na diecie niskokalorycznej?
Zobacz też: JAK ZROBIC NATURALNĄ MASECZKĘ Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Płatki owsiane zawierają białko, tłuszcze i węglowodany, dlatego też są uznawane za jedną z podstaw zdrowej diety. Ponadto płatki owsiane zawierają między innymi takie pierwiastki jak:
Tak zwane górskie płatki owsiane, które nie są oczyszczone z łuskowiny, zawierają także krzem – pierwiastek niezbędny dla zdrowych włosów i paznokci. Jeśli chodzi o płatki owsiane właściwości tego produktu wynikają głównie z zawartości błonnika, który zapobiega pojawieniu się nowotworu jelita grubego. Ponadto błonnik to jeden z tych składników, które sprzyjają osobom na diecie, ponieważ utrudnia on przyswajanie tłuszczu oraz cukrów z pokarmów.
Jeśli chodzi o przygotowanie płatków owsianych w czasie trwania diety zdecydowanie lepiej zdecydować się na ich gotowanie. Wynika to z faktu, że jeśli chodzi o surowe płatki owsiane kalorie w nich zawarte to 390 kcal, natomiast w 100 g gotowanych płatków jest już tylko 60 kcal. Warto jednak pamiętać, że według najnowszych zaleceń żywieniowych to nie zboża, a warzywa powinny być podstawą diety. Powodem takiego stanu może być zawarty w zbożach kwas fitynowy.
Z czym jeść płatki owsiane? Kwas fitynowy uznawany jest za składnik, który może wpływać niekorzystnie na zdrowie. Dlatego też, aby zneutralizować jego działanie, warto jest moczyć płatki owsiane przed spożyciem lub jeść je razem z produktami, które zawierają witaminę C. Z tego powodu niektórzy zalecają dodawać do ostudzonych płatków nieco soku z cytryny.
Zobacz też: CIASTKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Wiele osób musi łączyć dietę odchudzającą z innymi dietami specjalistycznymi. Płatki owsiane są zalecane nie tylko osobom na diecie odchudzającej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG) ten produkt jest zalecany także osobom chorym na cukrzycę. Dzięki temu, że płatki owsiane nie podnoszą zbyt mocno poziomu cukru we krwi można mieć pewność, że rozsądne ich spożywanie nie przyczyni się do wzrostu wagi.
Również osoby, które z różnych powodów muszą być na diecie bezglutenowej mogą zwykle bez problemu jeść ten produkt. Warto pamiętać, że jeśli chodzi o płatki owsiane gluten naturalnie w nich nie występuje. Jednak w przypadku ostrej nietolerancji tego białka w diecie lepiej zakupić takie płatki, które nie mogły zostać zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji czy pakowania.