Owsianka to bardzo popularne i proste w przygotowaniu danie, które zazwyczaj spożywane jest w porze śniadaniowej.
Rozpoczęcie dnia od ciepłej owsianki, to dobry sposób na pobudzenie pracy naszego układu trawiennego. Owsianka zawiera dużo błonnika, dzięki czemu jest lekko strawna i potrafi nasyci nasz organizm na dłuższy czas.
Standardowo, owsiankę przygotowujemy z wykorzystaniem mleka, jednakże jak wskazują współczesne badania, spożywanie mleka odzwierzęcego może mieć negatywny wpływ na nasz organizm - poza tym wiele osób nie toleruje laktozy zawartej w produktach mlecznych.
Lżejszą i zdrowszą wersją standardowej owsianki, jest po prostu przygotowanie płatków owsianych na wodzie. Aby przygotować płatki owsiane z wodą, wystarczy zachować odpowiednie proporcje, które są zależne od preferencji - jeśli chcemy, by nasza owsianka miała zwartą konsystencję stosujemy zasadę 1 łyżki płatków owsianych na 2 łyżki wody, w innym przypadku należy po prostu dodać więcej wody. Owsianka standardowo gotuję się kilka minut, ale zależy to przede wszystkim od rodzaju naszych płatków owsianych.
Zobacz też: CIASTKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Cały fenomen naszej owsianki polega na tym, że każdego dnia może one smakować zupełnie inaczej - wszystko zależy od składników jakie dodamy podczas gotowania, lub po ugotowaniu płatków owsianych na wodzie.
Do owsianki dodać możemy:
Składniki
Przygotowanie
Płatki owsiane i maliny zalewamy wodą i gotujemy przez 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy. Nałożoną już porcję posypujemy uprzednio pokrojonymi orzechami nerkowca.
Zobacz też: KRUCHE BABECZKI Z KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI
Płatki owsiane to naturalne źródło błonnika i dobrej energii na cały poranek. Płatki owsiane na wodzie zawierają również witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ przede wszystkim na naszą skórę i paznokcie. Dodając do owsianki orzechy, owoce i odżywkę białkową, skomponujemy dobrze zbilansowany posiłek, który będzie mógł stanowić w naszej diecie zdrowy zamiennik słodyczy.
Pamiętaj, że tłuszcze stanowią ważny element w naszej diecie i są niezbędne do prawidłowego procesu przyswajania innych składników odżywczych. Dlatego, też staraj się zawsze wrzucać do swojej owsianki orzechy lub inne nasiona.