Frytki z ziemniaków jako dodatek do potraw to popularne rozwiązanie, jednak nie jest to zwykle najzdrowsza opcja. Dobrą alternatywą dla klasycznych ziemniaczanych będą frytki z marchewki. Przygotowane w odpowiedni sposób mogą stać się ulubioną potrawą. Oto kilka pomysłów na ich przyrządzenie.
Bazowy przepis na frytki z marchewki jest właściwie tak samo prosty, jak ten na klasyczne frytki z innych warzyw. Składniki na dwie średnie porcje:
Przygotowanie frytek jest proste i niezbyt czasochłonne:
Zobacz też: PRZEPIS NA PYSZNE FRYTKI Z PIEKARNIKA
Aby nadać bazowej potrawie z marchewki wyjątkowego charakteru, można ją wzbogacić. Składniki:
Przygotowanie:
Można również przygotować do frytek dip na bazie jogurtu lub śmietany ze świeżymi ziołami lub czosnkiem, który urozmaici danie.
Frytki z marchewki można również przygotować w szybszy, jednak mniej zdrowy sposób. Zamiast piekarnika używamy wtedy patelni z tłuszczem, natomiast po ich usmażeniu można ułożyć je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar oleju.
Choć frytki z marchewki nie są zwykle tak chrupiące jak te z ziemniaków, a także mają bardziej słodki smak, stanowią zdrowe urozmaicenie codziennej diety. Z dodatkiem odpowiednich ziół, przypraw czy lekkiego sosu jogurtowego mogą smakować wyjątkowo, dostarczając organizmowi dodatkową porcję beta-karotenu.
Zobacz też: POMYSŁ NA SURÓWKĘ Z MARCHEWKI