Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Masło, mąkę migdałową zmiksuj razem z cukrem pudrem i mąką. Powstanie konsystencja kruszonki. Dodaj jajka i szczyptę soli. Wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj kulę, a następnie włóż do lodówki na około 30 minut. Foremki ułóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kruchego rozwałkuj i wykrój foremką spody.
Włóż je do foremek. Wykorzystałam do wypieczenia tarteletek perforowane ranty, których nie trzeba niczym obciążać. Ciasto kruche w trakcie wykładania do foremek powinno być mocno schłodzone jeśli się ogrzewa włóż na 10 min do zamrażarki. Następnie za pomocą noża do pizzy wykrój długie paski o szerokości ok. 3 cm i długości 28 cm.
Wyłóż nimi boki tartaletek, mocno dociskaj ciasto do boków rantu. Następnie włóż do zamrażarki na 10. min. Po tym czasie górę ciasta, które wystaje ponad foremkę do tartaletek, zetnij ostrym nożem. Spód nakłuj widelcem. Tartaletki przed pieczeniem włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika powinno być bardzo mocno schłodzone, wręcz twarde. Schłodzone spody przełóż z deski razem z papierem do pieczenia na formę z piekarnika.
Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C 15 minut z funkcją góra-dół. Na podpieczone tarteletki lekko wystudzone wyłóż pieczone nadzienie migdałowe.
Pieczone nadzienie:
Masło wymieszaj z cukrem i mąką, dodaj jajka. Wyłóż masę na podpieczone spody kruche. Na wierzchu nałóż owoce. Piecz w 160°C przez 10–15 minut.
Krem budyniowy:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Mleko wymieszaj z cukrem, jajkami, ziarenkami z laski wanilii i skrobią, postaw na średni ogień. Mieszaj rózgą, gotuj do zgęstnienia. Gdy masa zacznie wrzeć zdejmij budyń z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj. Następnie dodaj masło, zblenduj. Gotową bazę przykryj folią spożywczą „w kontakcie” i schładzaj w lodówce ok. 3 h. Następnie wymieszaj z ubitą na półsztywną śmietanką. Gotowym kremem udekoruj tarteletki. Na wierzch każdej tarteletki nałóż świeże owoce. Gotowe tarteletki przechowuj w lodówce do 3-4 dni.