Tarta Z Botwinką1

Tarta z botwinką i kozim serem

3 Osoby 45 Minuty

Składniki

Przygotowanie: 

Odetnij liście botwinki od buraczków, dokładnie umyj liście, buraczki obierz. Liście wraz z łodyżkami posiekaj, buraczki pokrój na cieniutkie plasterki. Na patelni na maśle i oliwie zeszklij pokrojony na plasterki czosnek, dodaj plasterki buraczków i smaż przez ok. 2 minuty, następnie dodaj posiekane łodyżki (bez liści) i smaż przez ok. 2 minuty, dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (ok. 1/3 łyżeczki). Dodaj liście i mieszając smaż przez ok. pół minuty aż liście zwiędną.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dużej blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia, na nim położyć 3 prostokąty z ciasta francuskiego. Pozostawiając rant na bokach ułóż botwinkę na wierzchu połóż plastry sera koziego. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gotową tartę posyp koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.  

Netto życzy smacznego!