Wykonanie
Masa serowa:
Pamiętaj, że wszystkie składniki musisz ogrzać do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem przygotowywania masy.
Do misy miksera włóż masło wraz z cukrem i wanilią. Miksuj składniki do momentu, aż uzyskasz jasną i puszystą konsystencję. Następnie dodawaj po kolei całe jajka - każde kolejne wbijaj dopiero, gdy poprzednie zostanie dokładnie zmiksowane w masę. Na koniec stopniowo dodawaj zmielony twaróg oraz budyń, cały czas miksując, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Tak przygotowaną masę serową odstaw na bok.
Ciasto kruche:
Rozpocznij od dokładnego przesiania mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło. Używając noża, energicznie posiekaj składniki, aż uzyskasz strukturę przypominającą gruboziarnistą kruszonkę. W kolejnym kroku dodaj żółtka, cukier puder oraz sól. Całość szybko zagnieć ręcznie, aby składniki się połączyły - alternatywnie możesz użyć malaksera.
Z powstałego ciasta uformuj niewielką kulę i delikatnie ją spłaszcz. Zawiń ją szczelnie w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blaszki i przełóż do niej wyrównując palcami.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C i piecz spód przez około 15 minut, aż uzyska złocisty kolor. Na upieczony spód (nie musisz czekać, aż wystygnie) przełóż przygotowaną wcześniej masę serową i dokładnie ją wyrównaj.
Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie - każdą połówkę podziel na cztery części.
Ustaw temperaturę piekarnika na 175°C i piecz sernik około godziny, najlepiej bez włączania termoobiegu. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystudzenia w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie możesz przenieść je na blat. Konfiturę podgrzej i gorącą posmaruj wierzch sernika przy pomocy pędzelka silikonowego. Posyp wiórkami kokosowymi. Pamiętaj, że sernik z brzoskwiniami będzie smakował najlepiej następnego dnia - wtedy też osiągnie idealną konsystencję.
Netto życzy smacznego!