Sushi1

Sushi z tuńczykiem, awokado i ogórkiem

4 Osoby 45 Minuty

Składniki

Zaprawa do ryżu

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Składniki delikatnie podgrzej np. w mikrofali by cukier się rozpuścił. Uważaj by tego nie zagotować! Gorący ryż przełóż delikatnie do miski, odstaw do lekkiego wystudzenia. Wlej zaprawę i delikatnie wymieszaj by zaprawa dokładnie pokryła ziarenka ryżu.

Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułóż warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Przy dolnej krawędzi ułóż wzdłuż cienkie paski ogórka, awokado i odcedzonego z zalewy tuńczyka. Ryż posyp delikatnie czarnym sezamem. Zawijaj w taki sposób, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.

Zwinięte sushi pokrój na równe części. Podawaj z sosem sojowym i chrzanem wasabi.

SMACZNEGO!