Truskawki

Sezon na truskawki - przepisy i pomysły na dania i napoje z nutą świeżych owoców

6 Osoby 90 Minuty

Gdy tylko pojawiają się na targu świeże truskawki, sezon kulinarny rozkwita, a na stołach pojawiają się coraz pyszniejsze dania. Te słodkie, soczyste owoce doskonale sprawdzają się w deserach, śniadaniach, napojach i daniach wytrawnych. Poznaj 7 prostych i sprawdzonych przepisów na dania z truskawkami - idealne na ciepłe dni!

Tiramisu truskawkowe

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki zmiksuj z sokiem z cytryny i jedną łyżką cukru pudru.

  2. Śmietankę ubij z pozostałym cukrem, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem.

  3. Biszkopty nasącz w musie truskawkowym. Ułóż warstwami w pucharkach: biszkopty, krem, truskawki.

  4. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód tortownicy.

  2. Jedną galaretkę rozpuść w połowie wody. Ostudź.

  3. Ubij śmietankę, dodaj twaróg i ostudzoną galaretkę. Wylej na spód i schłódź.

  4. Ułóż plasterki truskawek na wierzchu i zalej drugą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Lemoniada truskawkowa

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki zmiksuj z wodą i przecedź.

  2. Dodaj sok z cytryny i miód, wymieszaj.

  3. Podawaj z lodem i miętą.

Sałatka z truskawkami i fetą

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki pokrój, fetę pokrusz.

  2. Połącz z rukolą i orzechami.

  3. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw do smaku.

Naleśniki z twarogiem i truskawkami

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Usmaż cienkie naleśniki.

  2. Twaróg wymieszaj z cukrem, truskawki pokrój.

  3. Nadziej naleśniki twarogiem i truskawkami. Złóż i podawaj z jogurtem lub śmietanką.

Dżem truskawkowy z wanilią

Składniki

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i wanilię.

  2. Gotuj do uzyskania konsystencji dżemu (ok. 30–40 minut).

  3. Przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem.

Truskawka w wersji wytrawnej - sałatka i przekąska?

Choć sałatka z truskawkami może wydawać się nietypowa, to jedno z najsmaczniejszych połączeń sezonu. Truskawki świetnie komponują się z rukolą, serem feta, orzechami i balsamicznym dressingiem. Dodatek twarogu lub mascarpone zamienia ją w danie na granicy deseru i wytrawności. Na szybkie spotkanie ze znajomymi przygotuj przekąski - krakersy z serkiem i truskawkami, mini tortille z rukolą i owocami albo tartinki z twarogiem i ziołami. Sezon to dobry czas, by sprawdzić mniej oczywiste pomysły na desery.

Jak przechowywać mrożone truskawki i co z nich zrobić?

Gdy sezon się kończy, warto przygotować zapasy. Mrożone truskawki najlepiej przechowywać w woreczkach próżniowych lub pojemnikach. Umyte i osuszone, można mrozić w całości lub pokrojone. Zimą będą świetne do smoothie, kompotu, ciast, a nawet do rozgrzewającego sosu do ryżu czy naleśników. Mrożone owoce to sposób na przedłużenie wykorzystania truskawek - także wtedy, gdy sezon już dawno minie.