Gdy tylko pojawiają się na targu świeże truskawki, sezon kulinarny rozkwita, a na stołach pojawiają się coraz pyszniejsze dania. Te słodkie, soczyste owoce doskonale sprawdzają się w deserach, śniadaniach, napojach i daniach wytrawnych. Poznaj 7 prostych i sprawdzonych przepisów na dania z truskawkami - idealne na ciepłe dni!

Sezon na truskawki - przepisy i pomysły na dania i napoje z nutą świeżych owoców
Składniki
Sposób przygotowania:
-
Truskawki zmiksuj z sokiem z cytryny i jedną łyżką cukru pudru.
-
Śmietankę ubij z pozostałym cukrem, dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem.
-
Biszkopty nasącz w musie truskawkowym. Ułóż warstwami w pucharkach: biszkopty, krem, truskawki.
-
Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
Sposób przygotowania:
-
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód tortownicy.
-
Jedną galaretkę rozpuść w połowie wody. Ostudź.
-
Ubij śmietankę, dodaj twaróg i ostudzoną galaretkę. Wylej na spód i schłódź.
-
Ułóż plasterki truskawek na wierzchu i zalej drugą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Lemoniada truskawkowa
Składniki
Sposób przygotowania:
-
Truskawki zmiksuj z wodą i przecedź.
-
Dodaj sok z cytryny i miód, wymieszaj.
-
Podawaj z lodem i miętą.
Sałatka z truskawkami i fetą
Składniki
Sposób przygotowania:
-
Truskawki pokrój, fetę pokrusz.
-
Połącz z rukolą i orzechami.
-
Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw do smaku.
Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Składniki
Sposób przygotowania:
-
Usmaż cienkie naleśniki.
-
Twaróg wymieszaj z cukrem, truskawki pokrój.
-
Nadziej naleśniki twarogiem i truskawkami. Złóż i podawaj z jogurtem lub śmietanką.
Dżem truskawkowy z wanilią
Składniki
Sposób przygotowania:
-
Truskawki zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i wanilię.
-
Gotuj do uzyskania konsystencji dżemu (ok. 30–40 minut).
-
Przełóż do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem.
Truskawka w wersji wytrawnej - sałatka i przekąska?
Choć sałatka z truskawkami może wydawać się nietypowa, to jedno z najsmaczniejszych połączeń sezonu. Truskawki świetnie komponują się z rukolą, serem feta, orzechami i balsamicznym dressingiem. Dodatek twarogu lub mascarpone zamienia ją w danie na granicy deseru i wytrawności. Na szybkie spotkanie ze znajomymi przygotuj przekąski - krakersy z serkiem i truskawkami, mini tortille z rukolą i owocami albo tartinki z twarogiem i ziołami. Sezon to dobry czas, by sprawdzić mniej oczywiste pomysły na desery.
Jak przechowywać mrożone truskawki i co z nich zrobić?
Gdy sezon się kończy, warto przygotować zapasy. Mrożone truskawki najlepiej przechowywać w woreczkach próżniowych lub pojemnikach. Umyte i osuszone, można mrozić w całości lub pokrojone. Zimą będą świetne do smoothie, kompotu, ciast, a nawet do rozgrzewającego sosu do ryżu czy naleśników. Mrożone owoce to sposób na przedłużenie wykorzystania truskawek - także wtedy, gdy sezon już dawno minie.