Czas przygotowania: ok. 1 godzina 30 minut
Czas chłodzenia: minimum 4–6 godzin, a najlepiej całą noc
Przygotowanie
Rozkrusz ciasteczka w malakserze lub wałkiem na drobny piasek, po czym wymieszaj je z roztopionym masłem, aż uzyskasz konsystencję wilgotnego piasku. Następnie wyłóż tę mieszankę do tortownicy o średnicy około 22–24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby wystawał on poza rant formy, wyrównaj powierzchnię i mocno dociśnij spód. Umieść formę w zamrażarce na czas przygotowywania masy serowej.
Wyjmij z lodówki serek śmietankowy, twaróg oraz 50 g śmietanki 36% i pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. W międzyczasie w kąpieli wodnej — lub na bardzo małym ogniu — rozpuść białą czekoladę, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw ją do przestudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw na około 10 minut do napęcznienia. W dużej misce połącz serek, twaróg, śmietankę (50 g), cukier oraz ziarenka wanilii i zblenduj na gładko. Aż masa stanie się jednolita i puszysta. W połowie blendowania wlej czekoladę. Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub nad parą wodną. Zapraw, dodając najpierw łyżkę masy serowej i mieszając, potem dwie kolejne łyżki, za każdym razem dokładnie mieszając, po czym cienkim strumieniem wlewaj ją do masy serowej mieszając energicznie rózgą kuchenną lub mikserem. Ubij pozostałą schłodzoną śmietankę 36 % na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. Przełóż szybko masę na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównaj wierzch i wstaw formę do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa odpowiednio stężała.
Schłodzony sernik polej roztopioną czekoladą, posyp kataifi i udekoruj owocami.