Sernik Na Zimno 1

Sernik na zimno na kakaowym biszkopcie z galaretką truskawkową i owocami

12 Osoby 600 Minuty

Kakaowy biszkopt:

Masa serowa:

Galaretka truskawkowa:

Dekoracja

Wykonanie: 

Biszkopt: Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (5–7 minut). Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszaj do masy. Wlej do formy 24 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyrównaj. Piecz ok. 12–15 minut, do suchego patyczka. Ostudź całkowicie. 

Masa serowa: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij na sztywno. Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią. Napęczniałą żelatynę upłynnij w mikrofali, dodaj do twarogu. Wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę w 2/3 partiach. Masę wylej na biszkopt i wyrównaj. Wstaw do lodówki na min. 2–3 godziny, aż stężeje. 

Galaretka truskawkowa: Rozpuść galaretki w 750 ml gorącej wody, ostudź całkowicie (ma być chłodna, ale jeszcze płynna). Gdy masa serowa stężeje, ostrożnie wylej na nią chłodną galaretkę. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem udekoruj wierzch świeżymi owocami: truskawkami pokrojonymi w połówki, borówkami, malinami. Możesz dodać listki mięty dla świeżości i kontrastu kolorów. 

Netto życzy smacznego!