Salatka Happy Vege 11

Sałatka z kaszy jaglanej z roślinnymi klopsikami

4 Osoby 30 Minuty

Składniki:

Wykonanie:  

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (przez około 15 minut), aż zmięknie. Następnie odcedź i pozostaw aż do ostygnięcia. Możesz ją również przełożyć do naczynia i od czasu do czasu przemieszać żeby przyspieszyć ten proces. Buraka pokrój w kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj kostki buraka i krótko podsmaż, a następnie zdejmij z ognia, żeby trochę ostygły.

Wymieszaj buraka, cebulę i czosnek z kaszą jaglaną. Pomarańczę obierz i pokrój miąższ na kawałki. Połącz delikatnie mieszankę kaszy jaglanej i buraków z rukolą, pomarańczą i rzodkiewką. Dopraw oliwą z oliwek, skórką z cytryny, sokiem oraz solą i pieprzem - wedle uznania. Klopsiki usmaż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż sałatkę do misek, ułóż klopsiki i udekoruj całość koperkiem. 

Netto życzy smacznego!