Wykonanie:
Grejpfruta dokładnie umyj i pokrój w plastry. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Zagotuj wodę z cynamonem i goździkami. Dodaj grejpfruta i imbir. Gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj miód, sok malinowy i odstaw na 2 minuty. Podawaj gorące.
Jak oczyścić dobrze grejpfruta?
Aby dokładnie oczyścić skórkę najlepiej zamoczyć cały owoc w roztworze z ciepłej wody i sody oczyszczonej. Do litra ciepłej wody dodaj 1 - 2 łyżki sody, dokładnie wymieszaj i zanurz w niej owoc. Pozostaw go na około 15 - 20 minut - w tym czasie wosk i zanieczyszczenia zaczną się rozpuszczać. Po namoczeniu możesz delikatnie przetrzeć skórkę miękką szczoteczką lub gąbką, by usunąć pozostałości. Na końcu dokładnie opłucz owoc czystą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Taka metoda skutecznie usuwa wosk, środki konserwujące i inne szkodliwe substancje.