Pumpkin Latte D

Pumpkin spice latte - jak zrobić dyniową kawę w domu?

2 Osoby 60 Minuty

Gdy za oknem ponura pogoda, pierwsze liście spadają z drzew, a kasztany turlają się z górki to znak, że kawiarnie otula zapach jesiennych przysmaków. Zapach i smak dyni, cynamonu i goździków to atrybut jesiennej atmosfery i tzw. jesieniary, czyli miłośniczki jesieni. Aromatyczne przyprawy i głęboki smak dyni co rok podbija serca miłośników kawy. 

Czym jest pumpkin spice latte? 

To popularny jesienny napój, który bazuje na espresso, mleku, mieszance przypraw korzennych oraz syropie lub puree z dyni. Popularność zyskała dzięki topowej sieci kawiarni w polsce. Napój dostępny jest tylko sezonowo, przez co jej smakosze wyczekują daty dostępności. Ten napój stał się jednym z symboli jesieni, a niektórzy uważają, że przywołuje atmosferę rodzinnego ciepła i pozwala poczuć klimat jesiennych długich wieczorów. 

Jedną z kojarzonych osób z tym napojem jest jesieniara. W ten sposób określa się dziewczynę, która kocha jesień, niskie temperatury, brązowe kolory i całą jesienną kreacje. Myśląc o jesieniarze układa się połączenie ciepłych ubrań z pieczeniem cynamonek, dyniami w formie dekoracji oraz właśnie pumpkin spice latte. 

Dlaczego lepiej zrobić pumpkin spice latte w domu?

Oczywiście najwygodniejszym i najszybszym sposobem, aby wypić pumpkin spice latte jest kupienie gotowego w kawiarni. Takie rozwiązanie oszczędza dużo czasu. Jednak wybierając zrobienie jej samodzielnie w domu może to być miło spędzony czas z bliską osobą oraz wprowadzi jesienną atmosferę w domu. Przygotowując domową wersję mamy kontrolę nad składnikami to znaczy, że możemy dostosować proporcje i składniki do własnych preferencje oraz mamy realny wpływ na jakość składników, przez co mamy możliwość stworzenia zdrowszej alternatywy. 

Jak zrobić puree z dyni? 

Przygotowanie puree z dyni jest czasochłonne, ponieważ sam proces pieczenia zajmuje ok. 30-40 minut. Przed upieczeniem, dynie trzeba pokroić na kawałki i usunąć pestki. Dynie kładziemy na płaszcze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach. Po ostygnięciu wszystko blendujemy. Tak przygotowane puree z dyni możemy przechowywać do tygodnia w lodówce. 

Pomimo czasochłonnego przygotowania puree z dyni dobrze jest zrobić je samodzielnie, ponieważ mamy pełną kontrolę nad tym co w nim się znajduje np. jakie przyprawy. Jednak jeśli nie dysponujemy taką ilością czasu, kupując gotowy produkt warto zwrócić uwagę na jego skład.

Składniki na jedną porcję

Baza dyniowa

Kawa

Dodatki

Przygotowanie: 

W małym garnku wymieszaj puree z dyni z przyprawami oraz cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez ok. 2 minuty, aż wszystko dobrze się połączy. Jeśli chcesz możesz spienić mleko, a jak nie to wlej je do garnka, cały czas mieszając, aż będzie gorące, ale nie zagotowane. Zaparz kawę i wlej do kubka. Gorącą mieszankę mleczno-dyniową przelej do kubka z kawą i delikatnie wymieszaj. Udekoruj napój bitą śmietaną i polej szczyptą cynamonu. Domowa Pumpkin Spice Latte jest gotowa do podania! Smacznego!