Gdy za oknem ponura pogoda, pierwsze liście spadają z drzew, a kasztany turlają się z górki to znak, że kawiarnie otula zapach jesiennych przysmaków. Zapach i smak dyni, cynamonu i goździków to atrybut jesiennej atmosfery i tzw. jesieniary, czyli miłośniczki jesieni. Aromatyczne przyprawy i głęboki smak dyni co rok podbija serca miłośników kawy.
Czym jest pumpkin spice latte?
To popularny jesienny napój, który bazuje na espresso, mleku, mieszance przypraw korzennych oraz syropie lub puree z dyni. Popularność zyskała dzięki topowej sieci kawiarni w polsce. Napój dostępny jest tylko sezonowo, przez co jej smakosze wyczekują daty dostępności. Ten napój stał się jednym z symboli jesieni, a niektórzy uważają, że przywołuje atmosferę rodzinnego ciepła i pozwala poczuć klimat jesiennych długich wieczorów.
Jedną z kojarzonych osób z tym napojem jest jesieniara. W ten sposób określa się dziewczynę, która kocha jesień, niskie temperatury, brązowe kolory i całą jesienną kreacje. Myśląc o jesieniarze układa się połączenie ciepłych ubrań z pieczeniem cynamonek, dyniami w formie dekoracji oraz właśnie pumpkin spice latte.
Dlaczego lepiej zrobić pumpkin spice latte w domu?
Oczywiście najwygodniejszym i najszybszym sposobem, aby wypić pumpkin spice latte jest kupienie gotowego w kawiarni. Takie rozwiązanie oszczędza dużo czasu. Jednak wybierając zrobienie jej samodzielnie w domu może to być miło spędzony czas z bliską osobą oraz wprowadzi jesienną atmosferę w domu. Przygotowując domową wersję mamy kontrolę nad składnikami to znaczy, że możemy dostosować proporcje i składniki do własnych preferencje oraz mamy realny wpływ na jakość składników, przez co mamy możliwość stworzenia zdrowszej alternatywy.
Jak zrobić puree z dyni?
Przygotowanie puree z dyni jest czasochłonne, ponieważ sam proces pieczenia zajmuje ok. 30-40 minut. Przed upieczeniem, dynie trzeba pokroić na kawałki i usunąć pestki. Dynie kładziemy na płaszcze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach. Po ostygnięciu wszystko blendujemy. Tak przygotowane puree z dyni możemy przechowywać do tygodnia w lodówce.
Pomimo czasochłonnego przygotowania puree z dyni dobrze jest zrobić je samodzielnie, ponieważ mamy pełną kontrolę nad tym co w nim się znajduje np. jakie przyprawy. Jednak jeśli nie dysponujemy taką ilością czasu, kupując gotowy produkt warto zwrócić uwagę na jego skład.