Czas przygotowania: 2h
Liczba porcji: 10 drożdżówek
Ciasto drożdżowe:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Nadzienie:
Masę makową umieść w misie miksera, dodaj jajko, mascarpone, proszek budyniowy, posiekane: morele, płatki migdałów i daktyle w czekoladzie. Masę wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta drożdżowego.
Rozczyn*:
w małym garnuszku/miseczce umieść drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i rozetrzyj do rozpuszczenia. Dodaj 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki mąki i wymieszaj, aby nie było grudek. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
Ciasto:
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, przesiej do misy miksera/na stolnicę. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: jajko, olej oraz pozostałe mleko. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrabiaj końcówką do ciasta drożdżowego stopniowo dodając mokre składniki. Całość można wyrabiać ręcznie. Gotowe, gładkie ciasto przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. Na powierzchni ciasta rozsmaruj nadzienie makowe i złóż 1/3 części dłuższego boku ciasta do środka. Drugą część ciasta złóż również do środka lekko dociskając. Obróć ciasto dłuższym bokiem do siebie i podziel na połowę. Każdą połowę podziel na 2 cm paski. Każdy pasek podziel na połowę nie docinając do końca. Powstałe końcówki ciasta zawiń w spiralę i kolejno w okrągłą bułeczkę. Tak samo postąp z resztą ciasta.
Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temperaturze 190 stopni 15-20 minut na złoty kolor.