Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: ok. 8 sztuk
Krem tuńczykowy:
Dodatkowo:
Parmezanowe koszyczki
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Papier do pieczenia potnij na 8 kwadratów i na każdym narysuj okrąg o średnicy ok. 8 cm. Każdy okrąg posyp równomiernie parmezanem. Papier przenieś na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15 minut, aż parmezan będzie złoty, lecz jeszcze nie brązowy. Kolejno bież po jednym kwadracie i nakładaj je na obrócone do góry dnem kieliszki, dociskając ser przez papierek do ścianek. Odstaw w takiej pozycji do wystudzenia, a następnie delikatnie ściągnij.
Krem tuńczykowy
Tuńczyka odsącz z zalewy i mocno odciśnij. Następnie zmiksuj go z kaparami, musztardą i mascarpone na gładką masę za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Zacznij ją stopniowo dodawać do przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Koszyczki napełnij kremem przed samym podaniem i posyp posiekanymi pistacjami.