Zobacz też: WIOSENNA SAŁATKA Z PIETRUSZKĄ
Pokrój boczek w niewielkie paski. Smaż, aż się zarumieni, a następnie przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tłuszcz, który został na patelni ze smażenia boczku, wrzuć zmiażdżony czosnek i chwilę podsmaż pilnując, żeby go nie przyrumienić, bo będzie gorzki. Następnie wrzuć na to cukinię pokrojoną w grubą kostkę (ze skórką) i pokrojone w kostkę pomidory. Całość duś, aż cukinia będzie lekko miękka. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy warzywa będą już gotowe, a sos z cukinii i pomidorów zredukowany, dodaj do niego boczek i posiekaną natkę pietruszki. Odcedź makaron i wymieszaj go w garnku z warzywami i boczkiem.
Wyłóż na talerze, posyp parmezanem i słonecznikiem.
Zobacz też: MAKARON NA WOKU