Zobacz też: TARTA ROSOŁOWA
Z mąki, masła, 3 łyżek parmezanu, szczypty soli i 3 łyżek letniej wody zagnieć kruche ciasto, które odstaw do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę do tarty (spód i brzegi), nakłuj wierzch widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (do zarumienienia). Boczek pokrój na niewielkie kawałki i smaż, aż się zarumieni - po usmażeniu boczek odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu boczku wrzuć pokrojonego w półksiężyce pora (część zielona i biała), przypraw solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku. Całość duś aż por będzie miękki.
Do pora dodaj boczek i wymieszaj. Jajka wymieszaj z resztą parmezanu i śmietanką na jednolita masę. Farsz wyłóż na kruche ciasto i zalej masą jajeczną. Tartę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut - wierzch powinien być apetycznie brązowy. Po upieczeniu, przed podaniem, odstaw tartę na kilka minut, żeby ,,odpoczęła’’.
PS Tarta smakuje świetnie na ciepło i na zimno!
Zobacz też: TARTA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORKAMI