Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Krucha tarta z boczkiem i porem

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła Miletto
  • 8 łyżek startego parmezanu Premieur
  • 200 g chudego boczku wędzonego
  • 2 pory
  • śmietana Miletto 36%
  • 3 jajka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Zobacz też: TARTA ROSOŁOWA 

 

PRZYGOTOWANIE

Z mąki, masła, 3 łyżek parmezanu, szczypty soli i 3 łyżek letniej wody zagnieć kruche ciasto, które odstaw do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę do tarty (spód i brzegi), nakłuj wierzch widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (do zarumienienia). Boczek pokrój na niewielkie kawałki i smaż, aż się zarumieni - po usmażeniu boczek odstaw na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu boczku wrzuć pokrojonego w półksiężyce pora (część zielona i biała), przypraw solą i pieprzem oraz ząbkiem czosnku. Całość duś aż por będzie miękki.

Do pora dodaj boczek i wymieszaj. Jajka wymieszaj z resztą parmezanu i śmietanką na jednolita masę. Farsz wyłóż na kruche ciasto i zalej masą jajeczną. Tartę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut - wierzch powinien być apetycznie brązowy. Po upieczeniu, przed podaniem, odstaw tartę na kilka minut, żeby ,,odpoczęła’’.

PS Tarta smakuje świetnie na ciepło i na zimno!

Zobacz też: TARTA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORKAMI 

Netto razem z "Tekstualną" polecają pyszną tartę z boczkiem i porem - poznaj przepis idealny na przekąskę podczas wspólnego kibicowania!