Czas przygotowania: 45 minut + marynowanie
Liczba porcji: 4
Zobacz też: KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KURKAMI
Kurczaka pokrój na małe kawałki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki jogurtowej marynaty. Mięso dokładnie wymieszaj w dużej misce z marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, choć rekomendujemy pozostawienie go w tej marynacie na całą noc. Gdy mięso będzie zamarynowane, obtocz je w panierce panko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz mięso przez ok. 30 minut do momentu, aż skórka będzie zrumieniona.
W czasie, gdy kurczak będzie w piekarniku przygotuj ziołowy dip. Ten dip przypomina trochę guacamole, ale jest intensywniejszy w smaku. Weź pęczek kolendry, pęczek natki i posiekaj je do naczynia. Dołóż wydrążone awokado, posiekaną papryczkę chili, jogurt, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy i sól i zmiksuj to na gładki sos blenderem. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i oprósz delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Kurczaka możesz tak jak ja ułożyć na liściach świeżego szpinaku i podać z kilkoma łyżkami ziołowego sosu. Będzie smakował super z pieczonymi, młodymi ziemniakami albo z ulubioną letnią sałatą.
Zobacz też: PULPETY Z KURCZAKA