Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z pysznym ziołowym dipem

Czas przygotowania: 45 minut + marynowanie
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI na chrupiące nuggetsy z kurczaka

  • kawałki kurczaka
  • panierka panko (użyłam gotowej, ale panierkę panko możesz zrobić samodzielnie, ścierając czerstwą pszenną bułkę na tarce o grubych oczkach)
  • opcjonalnie do podania: świeży szpinak, pieczone ziemniaki, letnia sałata albo na przykład grzanki z wiejskiego chleba – to, co lubisz

MARYNATA:

  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka pieprzu Cayenne
  • skórka otarta z całej cytryny
  • sok z całej cytryny
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

DIP ZIOŁOWY:

  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • oliwa

Zobacz też: KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KURKAMI 

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka pokrój na małe kawałki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki jogurtowej marynaty. Mięso dokładnie wymieszaj w dużej misce z marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, choć rekomendujemy pozostawienie go w tej marynacie na całą noc. Gdy mięso będzie zamarynowane, obtocz je w panierce panko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz mięso przez ok. 30 minut do momentu, aż skórka będzie zrumieniona.

W czasie, gdy kurczak będzie w piekarniku przygotuj ziołowy dip. Ten dip przypomina trochę guacamole, ale jest intensywniejszy w smaku. Weź pęczek kolendry, pęczek natki i posiekaj je do naczynia. Dołóż wydrążone awokado, posiekaną papryczkę chili, jogurt, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy i sól i zmiksuj to na gładki sos blenderem. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i oprósz delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kurczaka możesz tak jak ja ułożyć na liściach świeżego szpinaku i podać z kilkoma łyżkami ziołowego sosu. Będzie smakował super z pieczonymi, młodymi ziemniakami albo z ulubioną letnią sałatą.

Zobacz też: PULPETY Z KURCZAKA 

Netto i Basia Szmydt znają sposób na pyszny, letni obiad, który warto wypróbować już dziś!