Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 5
Zobacz też: KARKÓWKA Z SOSEM TZATZIKI I CHLEBKIEM NAAN
Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut (papryka ma być miękka, kiedy wbijasz w nią widelec). Ser halloumi pokrój na grubsze plastry i podsmaż z obu stron, aż się zrumieni na suchej patelni (najlepiej grillowej). Chlebki pita skrop lekko woda i podpiecz w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Popieczonym chlebkom odkrój wierzchołek i utwórz z nich takie kieszonki.
Czas na bazyliowy sos. Oderwij listki z całego pęczka bazylii (kilkadziesiąt), dodaj ząbek czosnku, 1/3 szklanki oliwy, opakowanie jogurtu, sól i pieprz do smaku i zmiksuj w blenderze na gładki sos.
Chlebki posmaruj sosem wewnątrz, a następnie nadziewaj je grillowanym serem, pieczoną papryką, świeżymi listkami szpinaku, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą i pokrojonymi na plasterki oliwkami. Zawiń je w papier, włóż do koszyka i ruszaj w plener!
Zobacz też: TARTA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORKAMI