Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Racuszki orkiszowe z jabłkami

Ilość porcji: ok. 25 szt.

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 550 g jabłek
  • 450 g kefiru
  • 35 g cukru
  • 380 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • masło klarowane do smażenia 
  • cukier puder, do podania

PRZYGOTOWANIE

Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Białka oddziel od żółtek i odstaw. Żółtka przelej do misy miksera, dodaj kefir, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij białka ze szczyptą soli i wmieszaj delikatnie do ciasta. Dodaj jabłka i ponownie wymieszaj szpatułką.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Łyżką nabieraj porcje ciasta, nakładaj na patelnię formując okrągłe racuszki o średnicy ok. 5 - 7 mm. Smaż z obu stron na rumiany, złoty kolor. Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Racuchy podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!